Voorbereidende besprekingen biodiversiteitscongres COP15 lijken mislukt

COP15-bijDe besprekingen op een voorbereidings-congres voor de COP15 in Montréal eind december over de biodiversiteit lijken mislukt. Er gaat een brandbrief van milieu- en natuurorganisaties naar de wereldleiders om eindelijk haast te maken met maatregelen de biodiversiteit op de wereld te redden. Landen lijken zich nog steeds weinig aan te trekken van de alarmfase die drie jaar geleden werd ingeluid. Hele ecosystemen zouden op instorten staan.
Vorige week werd in Nairobi een extra ronde ingelast om tot een overeenkomst te komen om de door de mens veroorzaakte vernietiging van de natuur een halt toe te roepen. In de Canadese stad Montréal zouden dan koppen met spijkers moeten worden geslagen. Tot nu toe is er nog geen land dat biodiversiteitsdoelen heeft gehaald die het zelf had gesteld. In 2019 waarschuwden onderzoekers dat eenmiljoen soorten op de rand van uitsterving staan. De natuur holt wereldwijd achteruit, vooral door toedoen van menselijke activiteiten.

Terwijl wereldleiders als Emmanuel Macron en Boris Johnson de top, die maar eens in de tien jaar wordt gehouden, als belangrijk betitelen is er een Noord/Zuidscheiding ontstaan met geharrewar over geld, voorstellen om 30% van de aarde te beschermen en het uitvoeren van welke overeenkomst dan ook. In een open brief stellen milieugroepen zoals Greenpeace en Avaaz dat er geen voortgang is gemaakt. Er zou door landen weinig aandacht aan de bijeenkomst zijn besteed. Op zo’n ‘aanloopcongres’ voor een COP-bijeenkomst zie je vooral technische specialisten en komen ministers hooguit op de laatste dag. De open brief vraagt VN-chef António Guterres en regeringsvertegenwoordigers om aan om alles op alles te zetten om te voorkomen dat COP15 een mislukking wordt.
Volgens de milieu- en natuurorganisaties hebben de onderhandelingen niks opgeleverd. “Landen gaven ooit aan dat COP15 dé gelegenheid is om tot een overeenkomst te komen over natuur en mens, vergelijkbaar met het klimaatakkoord in Parijs, maar echte politieke betrokkenheid op hoog niveau was afwezig evenals de wil en het leiderschap om tot afspraken te komen die noodzakelijk zijn”, stellen de organisaties. Voor COP15 begint op 5 december zullen landen nog een keer bij elkaar komen.

Grote gevolgen

Een overeenkomst zou grote gevolgen (moeten) hebben voor land en mijnbouw, twee sectoren die een grote bijdrage hebben in het verdwijnen van soorten op de aarde en de verwoesting van ecosystemen. Er leefde de hoop dat Nairobi het pad naar zo’n overeenkomst zou effenen, maar het lijkt er op dat er alleen maar meer onenigheid is ontstaan.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.