“Iedere tweede Duitser begrijpt aangiftebiljet niet”

Thomas Eigenthaler belastingen

Thomas Eigenthaler, voorzitter van de Duitse belastingadviesbond

Bijna iedere tweede Duitser begrijpt het Duits niet dat door de Duitse belastingdienst wordt gebezigd, zo luidt de conclusie van bureau GfK op basis van onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van Welt am Sonntag. Nog eens 40% zegt het ambtenarenduits van de belastingdienst ‘grtendeels’ te begrijpen. Terwijl ik het idee heb (gebaseerd op geen enkel onderzoek) dat in Nederland de taal van de Belastingdienst heel begrijpelijk is geworden, gaat bij de Duitse zusterorganisatie de juristerij boven de begrijpelijkheid.

Het maakte niet uit waar of aan wie de onderzoekers de vraag stelden over de begrijpelijkheid van de Duitse aangifte, altijd gaf meer dan 40% aan die grotendeels niet te begrijpen. Het beste scoorden de vijftigers. Daarvan zei 60% dat ze het overheidsduits konden ontcijferen. Bij de 70-plussers was dat nog maar iets meer dan 40%.
Al tientallen jaren schijnt er bij onze oosterburen geklaagd te worden over de taal van het aangiftebiljet e.d. De Duitse belastingdienst wil zich graag juridisch waterdicht uitdrukken en dan krijg je taalbrouwsels waar zelfs de opstellers van het Groot Dictee der Nederlandse taal een puntje aan kunnen zuigen. Het probleem zal de komende tijd niet minder groot worden, is de verwachting in Duitsland. Volgens voorzitter Thomas Eigenthaler van de Deutschen Steuergewerkschaft, een club van financiële en belastingadvisieurs, zal de digitalisering van de aangifte de zaken alleen nog maar gecompliceerder maken. Voordeel daarbij is wel dat de computer het meeste werk doet, maar dat de aangever daarbij al lang het (in)zicht kwijt is.  Een betalingsstaking, met verwijzing van de onbegrijpelijkheid van het belastingduits, lijkt me een probaat middel om verbetering af te dwingen…

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.