1 kWu is tien kinderen en uur hard laten trappen

De energiefiets

Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen

Ik vond ‘m wel aardig, dat berichtje in Le Monde. Wat moeten we ons eigenlijk voorstellen bij 1 kWu, de rekeneenheid voor onze stroomrekening?  In Frankrijk, in Nederland en België zal het waarschijnlijk niet veel anders zijn, gebruikt een mens per jaar 240 keer wat hij in dat jaar met eigen spierkracht zou kunnen presteren. Ik heb dat niet nagerekend. Een onderwijzeres in Gap (F) heeft de kinderen laten fietsen om een idee te krijgen, maar niemand produceert gedurende een uur 1000 W. 100 W is al heel aardig.

De verslaggever van Le Monde vond op het web een filmpje van de onderwijzeres en haar basisschoolklasje (dat ik niet kan vinden). Het was haar idee de kinderen te laten voelen wat energie betekent. De dynamo leverde de stroom en een stroommeter gaf de productie van de trappende kindertjes aan.
1000 Watt een uur lang leveren, dat is de hoeveelheid energie die gelijk staat aan 1 kWu. Dat lukt die kindertjes niet. Ze hebben nooit meer dan 100 W geleverd, maar nu weten de kinderen dat 1 kWu een aanzienlijk hoeveelheid energie is en dat we blij moeten zijn dat we daar niet zelf voor hoeven zorgen.

Cancellara

Goede wielrenners, dan hebben we het over de Cancellara’s, kunnen wel meer dan dat. De fabelachtige Fabian Cancellara haalde ooit bijna 500 W, maar dat hield ook hij niet een uur lang vol.
Je kunt al fietsend wel je telefoon opladen. Het accuutje bevat dan ook niet al te veel energie: nog niet eenhonderdste kWu. Dat trap je in twintig minuten probleemloos bij elkaar. Maar ja, nu weten die kinderen dus nog niet hoeveel 1kWu nou echt is. Als we met zijn tienen een heel uur ons uit de naad fietsen. Zoiets. Voor een gemiddeld gezin moet je dat gauw vierduizend keer doen…

Bron: Le Monde

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.