Het is een groot schandaal, maar desalniettemin komt er nogal wat voedsel op de afvalberg terecht. De universiteit in het Zweedse Karlstad heeft ontdekt dat, in ieder geval in Zweden, ongeveer de helft van groenten en fruit die op de afvalberg terecht komt afkomstig is van maar zeven ‘boosdoeners’. Vooral van bananen komt een vrij groot deel ongebruikt op de belt terecht. Als je je op die ‘enkelingen’ concentreert, zou je de verspilling van voedsel aanzienlijk kunnen terugdringen, denken de onderzoekers.
“Winkels zouden veel meer tijd moeten besteden aan maatregelen om de voedselverspilling terug te dringen. Daarmee besparen ze geld en het milieu”, zegt onderzoekster Lisa Mattsson.
Voedselverspilling is een groot schandaal en kost ook nog eens een hoop geld. Met een nog steeds groeiende wereldbevolking zullen wij mensen alle zeilen bij moeten zetten die te blijven voeden en daarbij kunnen we verspilling niet gebruiken, is de boodschap van de onderzoekers.
Er wordt in winkels minder voedsel verspild dan in huishoudens, maar ook daar komt een aanzienlijk deel bij het afval terecht. De onderzoekers bekeken die afvalstroom in detail bij drie grote winkelketens, waarbij ze ook het klimaat niet vergaten.
Zeven groente- en fruitsoorten scoorden het hoogst op het afvallijstje: bananen, appels, tomaten, sla, zoete pepers, peren en druiven. Samen waren die producten verantwoordelijk voor bijna de helft van de afvalkosten die de winkelketens maakten.
Meer aandacht
De meeste van die afvalkosten, 85%, liggen aan het verlies van de producten zelf. Het inspecteren op bederf en het zich ontdoen van het afval is verantwoordelijk voor de rest van de kosten voor de winkelbedrijven. Het inspecteren is maar verantwoordelijk voor 6% en dus, zo redeneren de onderzoekers, zou het meer aandacht geven aan het afvalprobleem, dat wil zeggen meer inzet van winkelpersoneel, wel eens heel benefijtelijk kunnen zijn. Een kosten/baten-analyse liet zien dat een verdubbeling van de inzet van personeel kon leiden tot een vermindering van de afvalstroom met 10%.
Bron: Alpha Galileo