
Gedachten spreken (?)
De onderzoekers combineerden een ‘spraakmaker’ (vocoder) met een kunstmatig neuraal netwerk om hersensignalen in gesproken taal om te zetten. In de proef werden vijf epilepsiepatiënten ‘afgeluisterd’ die voor andere doeleinden elektrodes geïmplanteerd kregen. Die werden gebruikt om het gehoorcentrum af te luisteren.
De ‘spraakmaker’ moest eerst geoefend worden. “Dat is dezelfde techniek die Siri van Apple en Echo van Amazon gebruiken om vragen te beantwoorden”, zegt medeonderzoeker Ashesh Mehta. Het verschil was alleen dat de oefeninvoer geen gesproken tekst was, maar bestond uit hersensignalen van epilepsiepatiënten in reactie op woorden die tegen hen gezegd werden.
Het systeem moest leren patronen te herkennen die bij een bepaalde klank hoorden. De spraakmaker moest, met behulp van de zelflerende (kunstmatige) neurale netwerk, die signalen vervolgens omzetten in klanken.
Driekwart
De omgezette hersensignalen van de vijf epilepsiepatiënten werden vervolgens aan elf proefpersonen gepresenteerd (in de vorm van een klassieke robotstem). Die herkenden de door de ‘spraakmaker’ gesproken tekst voor driekwart. In vier van de vijf gevallen wisten ze ook (juist) te vertellen of de toehoorder (epilepsiepatiënt) een man of een vrouw was.
Mesgarani droomt ervan een implantaat te maken waarmee gedachten direct in gesproken tekst kunnen worden omgezet. Der Spiegel, waar ik dit verhaal heb gelezen, meldt niet waarom hij dat wil.
Niels Birbaumer van de universiteit van Tübingen, die niet bij het onderzoek betrokken was, tempert het enthousiasme van Mesgarani aanzienlijk. “De onderzoekers hebben alleen een reactie van de hersens op een prikkel van buiten opgetekend.” Dat is met de invoering van de elektroencefalografie (EEG) al sedert 1929 mogelijk, wil Birbaumer maar zeggen. Om gedachten om te zetten in gesproken tekst zouden duizenden elektroden nodig zijn, verwacht hij. “Dan kunnen we bij verlamden (doofstommen? as) ja of nee ‘horen’, maar beslist geen gedachten.”
Bron: der Spiegel