Roundup mogelijk kankerverwekkend

LandbouwgifDertig jaar nadat de Amerikaanse milieuautoriteit EPA de onkruidverdelger Roundup heeft goedgekeurd ligt de actieve stof van dat middel, glyfosaat,  onder vuur. Volgens de wereldgezondheids-organisatie WHO zou Roundup kanker kunnen veroorzaken. Monsanto, maker van het landbouwgif, was niet blij met de uitspraak. Het bedrijf verwijst, onder meer, naar een vrij recent Duits onderzoek naar glyfosaat, dat positief zou zijn.
Glyfosaat werd in de jaren 70 geïntroduceerd als bestrijdingsmiddel en is momenteel het meeste gebruikte pesticide in de wereld. Het wordt niet alleen toegepast in Roundup. Monsanto heeft sommige gewassen, zoals mais en soja, genetisch zo veranderd dat ze besproeiing met glyfosaat zonder schade overleven. Daarmee heeft Monsanto een stevige greep op de, vooral, Amerikaanse landbouwsector gekregen. De uitspraak van de WHO is gebaseerd op literatuuronderzoek van het Internationale Agentschap voor kankeronderzoek, onderdeel van de WHO. De vraag die het agentschap zich heeft gesteld is of het glyfosaat onder bepaalde omstandigheden kankerverwekkend zou kunnen zijn. Volgens de organisatie wijzen zowel studies bij mensen, bij proefdieren en cellen alle drie in die richting. Er zijn alleen studies en overheidsdocumenten bekeken die openbaar zijn. Dat sluit meestal onderzoek van bedrijven uit, dat gedaan wordt om toegang tot de markt te verkrijgen. Het Duitse onderzoek is niet meegenomen omdat het niet door de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid is goedgekeurd.
Tot nu toe is er alleen nog maar een globaal verhaal van de WHO over deze zaak, dat gepubliceerd in het Britse tijdschrift the Lancet Oncology. Een gedetailleerder verslag wordt later verwacht. In het Lancet-artikel worden onderzoeken uit de VS, Canada en Zweden aangehaald, waaruit naar voren zou zijn gekomen dat mensen die blootgesteld zijn aan glyfosaat een grotere kans hebben op non-Hogkin-lymfoom (een zeldzame vorm van lymfeklierkanker), maar een grote Amerikaanse studie, betoogt Monsanto, zou geen effecten hebben gevonden. Een artikel in de New York Times, waarop ik dit verhaal baseer, lijkt sterk met Monsanto mee te gaan: er is niks aan de hand, wat er gevonden is niet relevant.

Bron: New York Times

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.