Ondernemers gaan verlangen naar robots door coronavirus

Fabrieksautomatisering

Niet alleen in fabrieken zal de automatisering toeslaan (afb: WikiMedia Commons)

Het bedrijfsadviesbureau EY heeft in 45 landen ondernemers ondervraagd over de economische gevolgen van de huidige coronacrisis. Het blijkt dat 41% van de ondervraagde ondernemers investeert (zal gaan investeren) in de ontwikkelingen die de automatisering versnellen. Dat nieuws kwam korte tijd nadat bekend werd dat door die crisis in de VS 3,3 miljoen werknemers zijn ontslagen en dat getal zal waarschijnlijk nog stijgen. Ook in Europa vallen er ontslagen. Zo heeft de KLM, toch beslist geen kwakkelend bedrijf, 1500 tot 2000 banen geschrapt.
Het aantal ontslagen in de VS is het hoogste ooit gemeten. De week ervoor ging het ‘nog maar’ om 300 000 gevallen. In het Verenigde Koninkrijk gaat het om 477 000 ontslagen in slechts negen dagen. “De arbeidskosten vormen het meest tragische aspect van deze crisis”, zegt Steve Krouskos van EY zonder blikken of blozen (zeg ik; as). En dit is kennelijk de reactie van een groot deel van de ondernemers op de huidige coronacrisis.
Alle landen stellen forse schadevergoedingen in het vooruitzicht, in de VS zelf tweebiljoen dollar (maar ja, dat zegt Trump). Van de 2900 ondervraagde ondernemers zei 43% te verwachten dat in het derde kwart van dit jaar alles weer ‘normaal’ zal zijn. Voor het zover is (of het nu het derde kwart dit jaar is of later nog) zullen bedrijven grote economische schade hebben opgelopen, stelt bijna driekwart van de ondervraagden. Een grote meerderheid van de bedrijven is al aan de gang gegaan met maatregelen om de gevolgen van een nieuwe wereldwijde crisis zo gering mogelijk te houden. Daarbij denken ze vooral aan technologie en vooral aan de digitale technologie.

Automatisering

In het VK staan, volgens schattingen van de Britse overheid de banen van 1,5 miljoen werknemers onder druk van de automatisering. Kassières worden al steeds vaker weggeautomatiseerd, ook in Nederland. Het Britse bureau voor de statistiek becijferde dat tussen 2011 en 2017 in het VK 25,3% van de banen is verdwenen.

In winkelbedrijven zal die ‘ontmenselijking’ voortschrijden, maar ook in andere sectoren zal er op menselijke arbeid worden bezuinigd. Machines zullen de plaats van mensen innemen. Machines hebben geen last van virussen en ander al of niet levend ongerief.
Uiteindelijk zal de bestuurderloze bestelwagen van Appie zijn digitaal opgenomen bestellingen zelf in het magazijn gaan halen en geheel mensloos afleveren bij de (al of niet) opgesloten burger/klant. Dat doet zo’n coronavirus nu met ons (werkgevers). Zullen overheden bij al die vlot beloofde miljarden aan crisishulp hun (=onze) hulp aan bedrijven aan voorwaarden verbinden? Ik ben bang van niet.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.