Afvallen? Neem een ‘slok’ azijn

Acetaatverdeling in organen muizen

De verspreiding van acetaat gemeten met een PET-scanner. Het acetaat (herkenbaar aan een koolstofisotoop) hoopt zich op in hart, lever en hersens (afb: Nature)

Voedingsvezels of ballaststoffen zijn voor de mens niet of nauwelijks te verteren, maar ze spelen toch een belangrijke rol in onze stofwisseling. Een van de effecten zou het temperen van het hongergevoel zijn. Handig voor mensen die willen afvallen, maar hoe zit dat, wilden onderzoekers van, onder meer, het Londense Imperial College weten. Dat komt door acetaat (zeg maar: azijn), zo bleek uit hun onderzoek. Muizen die acetaat kregen ingespoten aten minder en vielen af. Acetaat zou in de hersens een stof vrijmaken die de trek vermindert. Azijn, dus.
Ons voedsel is veel te ‘rijk’. Dat hebben we allemaal niet nodig, zeker niet met die geringe fysieke arbeid die we tegenwoordig nog maar hoeven te leveren om aan ons geld en gerief te komen. Onze voorouders aten veel vezelrijker voedsel. “Geschat wordt dat de voeding in het stenen tijdperk meer dan 100 gram voedingsvezels per dag bevatte. Nu is dat hooguit 20 gram”, zegt onderzoeker Gary Frost van het Imperial College in Londen. Lastig te verteren koolhydraatvezels worden in onze darmen door bepaalde micro-organismen gefermenteerd. Dat zou gunstig zijn voor de stofwisseling, omdat die ‘ballaststoffen’ de trek stillen. Het vermoeden was dat die microbiële vergisting hongerremmende stoffen zou vrijmaken. Zoiets was tenminste bij muizen waargenomen en dat zou ook voor mensen kunnen gelden.

De onderzoekers sloten ook andere mechanismes niet uit. Als de lastig verteerbare vezels worden gefermenteerd door micro-organismen, ontstaan grote hoeveelheden acetaat, wisten ze. Zou dat acetaat misschien een rol in die trekstillende werking spelen? Om daar achter te komen kregen muizen direct acetaat in het bloed of in de darmen ingespoten. Vervolgens bekeken ze hoe het met de eetlust van de diertjes gesteld was. Het bleek dat na een acetaatinjectie de honger enkele uren weg bleef. Hun gedrag en hun suikerstofwisseling veranderden niet, suggererend dat ze energie genoeg hadden.
Acetaat, dus, maar dan komt meteen de volgende vraag: Hoe? Het lijkt er op dat de afbraakproducten van de moeilijk verteerbare vezels via de bloedbaan in de hersens terechtkomen. Daar hopen ze zich vooral op in de hyppothalamus; het onderste deel van de hersens, waar onze stofwisseling wordt geregeld en die veranwoordelijk is voor het hongergevoel. “Het is voor het eerst dat het opnemen van acetaat in de hypothalamus is aangetoond”, zegt Frost. Door het opnemen van acetaat steeg de aanmaak van trekremmende stoffen tot het viervoudige van normaal. Andere signaalstoffen daalden sterk in concentratie. Frost: “Deze gegevens tonen aan dat er een tot nu toe onbekend mechanisme bestaat, waardoor de vergisting van voedingsvezels het lichaamsgewicht beïnvloedt”, stelt Frost.
Als acetaat ook dat effect heeft bij mensen worden het schone tijden voor onbekommerd lijnen. “Hoewel al lang bekend is dat voedingsvezels een gunstige uitwerking hebben op onze stofwisseling, nemen maar weinig mensen die tot zich, vaak omdat die voedingsstoffen minder goed smaken of verteringsproblemen geven.” Drinkt allen azijn. Ehhh, ik denk dat spuiten beter is.

Bron: bdw

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.