September vorig jaar meldde ik hier het resultaat van een onderzoek waaruit bleek dat in de EU, ondanks de verplichting, van de helft van de klinische proeven die in de EU worden gehouden geen resultaten zijn gepubliceerd. De universiteiten bleken de grootste zondaars op dit vlak. Uit een nieuwe inventarisatie van klinisch onderzoek aan dertig vooraanstaande Europese universiteiten blijkt dan van slechts 17% de resultaten worden gepubliceerd. De Erasmus-universiteit, de UvA, Leiden, Gent en de Franstalige universiteit in Brussel scoorden minimaal (0%). Die droevige score deelden ze met de eerbiedwaardige uni van Heidelberg.
In het totaal gaat het over 940 klinische proeven. Van slechts 162 daarvan werden ook de resultaten gepubliceerd. Het gaat om universiteiten waar de meeste klinische proeven in de EU worden gehouden. Veertien daarvan publiceerden helemaal niks. We hebben het dan over 132 klinische proeven. Als de drie goed scorende Britse universiteiten worden geschrapt (Oxford (93%), King’s College (81%) en universiteitscollege in Londen (93%)), dan zakt dat cijfer naar 7%. Met andere woorden: de universiteiten buiten de drie genoemde in het Verenigd Koninkrijk lappen de EU-regels over publicatieplicht aan hun laars.
“Belangrijke universiteiten in continentaal Europa houden zich duidelijk niet bezig met hun ethische, medische en juridische verplichtingen”, zegt Till Bruckner van TranspariMED, auteur van het rapport.
Sedert 2014 zijn inrichters van klinische proeven in de EU verplicht binnen twaalf maanden na afloop de resultaten in het Europees register van klinische proeven te melden. Vooralsnog staan er geen sancties op het in gebreke blijven, maar daar wordt aan gewerkt.
Wenen: 188 klinische proeven
De medische hogeschool in Wenen heeft van alle dertig Europese instituten de meeste klinische proeven uitgevoerd: 188. Van slechts veertien daarvan werden de resultaten gemeld. van de instituten in Frankrijk, Zweden, Italië en Noorwegen (doet kennelijk ook mee met deze EU-regel) zijn geen resultaten bekend (gemaakt). Volgens Bruckner kan de werkelijkheid nog erger zijn. Veel klinische proeven die nog niet zijn afgerond zouden dat in feite wel zijn. Volgens het overzicht (zie boven) lopen er nogal wat klinische proeven (‘listed’)
Een woordvoerder van het Europese geneesmiddelenagentschap stelt dat er nog een hoop bewustmakingswerk is te verrichten. “Het besef of de prikkels ontbreken.” Uit een inventarisering in de VS van dezelfde TranspariMED bleek dat daar de situatie iets minder slecht is: 30%.
Bron: Nature</em>