Het Japanse bedrijf Astroscale heeft het beeld vrijgegeven van een lanceertrap van de Gosat die in 2009 in een baan rond de aarde werd geschoten gemaakt door Adras-J een paar honderd meter van dit rond aarde zwevende ruimtepuin. Al vaker hebben bedrijven aangekondigd ruimtepuin rond de de aarde, inclusief uitgewerkte satellieten, op te ruimen, maar nu die ruimte rond de aarde steeds voller wordt zal daadwerkelijk de hand aan de ploeg moeten worden geslagen, anders gebeuren er ongelukken.
Er zouden meer dan 20 000 stukken ruimtetroep rond de aarde zwerven. Ook daar weet de mens de boel goed te vervuilen (en ook hier tot zijn eigen schade). Sinds de eerste lancering in 1957 (de Spoetnik van de Sovjetunie) zouden er zo’n 5000 satellieten e.d. de ruimte in geschoten zijn. Daarbij wordt gebruik gemaakt van lanceerraketten met vaak meer dan een trap. Deze trap van Gosat is zo’n 11 m lang, heeft een diameter van 4 m en weegt (op aarde) drie ton. Die cirkelt met een gangetje van 7,5 km/s op 600 km rond de aarde.
Deze satelliet houdt zich alleen nog maar bezig met het benaderen het in kaart/beeld brengen van grote stukken ruimtepuin. Een tweede satelliet, ADRAS-J2, zal daadwerkelijk met de opruiming van het puin moeten beginnen, waarbij die gebruik kan maken van een robotarm.
Bron: Futura-Sciences