Vernietiging chemische wapens Syrië een groot probleem

OPCW in Damascus

OPCW-inspecteurs in Damascus (foto: Reuters)

Dat Syrië er in toestemde zijn voorraad chemische wapens te laten vernietigen werd als een (kleine) stap in de goede richting gezien in de uitzichtloze en bloedige burgerkrijg in dat land. Nu moet die chemische troep nog onschadelijk gemaakt worden en wie of wie wil dat doen? Noorwegen heeft al beleefd maar beslist geweigerd, omdat het niet aan de voorwaarden kan voldoen (de chemische wapens moeten in juni volgend jaar zijn vernietigd).
De schoonmaakoperatie gaat om, ten minste, 50 ton mosterdgas, 300 tot 500 ton van een voorproduct van Sarin en om enkele tientallen tonnen van het dodelijke zenuwgas VX. Sommige bronnen hebben het over veel hogere bedragen van twee- tot drieduizend ton. De ontmanteling zou in Syrië kunnen plaatsvinden, maar dat lijkt, met een voortdurend veranderend binnenlands front, niet erg aantrekkelijk. De inspecteurs van de OPCW, onderdeel van de Verenigde Naties, hebben vier van de in het totaal 27 depots nog niet kunnen bezoeken door de krijgshandelingen. Het vernietigen van de chemicaliën is lastig, omdat er chemisch zeer agressieve stoffen (kunnen) ontstaan en/of omdat er veel water bij nodig is. De VS en Rusland willen de boel niet op hun eigen grondgebied onschadelijk maken. Na de weigering van Noorwegen, is de OPCW gaan leuren bij andere landen. Albanië, België en Frankrijk worden genoemd.

Syrië heeft ook raketten met een chemische lading. Die schijnen extra lastig te vernietigen te zijn, al hebben Japan en Duitsland daar wel ervaring mee; overgehouden uit de Tweede Wereldoorlog. Moeten die raketten het land uit of kan, net als kennelijk in Irak is gebeurd, de boel in een groot gat in de woestijn in de fik worden gestoken? Proost!. Op Uw gezondheid! Wat leek op een kleine stap in de goede richting, wordt een geschiedenis met een lange staart. Overigens, waarom zouden Rusland en Amerika die chemische rotzooi niet zelf willen vernietigen? Daar kan ik alleen maar over speculeren. Te smerig, waarschijnlijk…

Intussen meldt de Syrische regering dat ze alle installaties om chemische wapens te maken hebben vernietigd.

Bron: New Scientist

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.