Zogenaamd organisch vlees (in Nederland en België vaak ook biologisch vlees genoemd) veroorzaakt ongeveer net zo veel broeikasgasuitstoot als ‘gewoon’ geproduceerd vlees, zo blijkt uit Duits onderzoek. Het drietal Maximilian Pieper, Amelie Michalke en Tobias Gaugler heeft de invloed van de vleesproductie op het wereldklimaat beschreven en kwam tot die gevolgtrekking.
Voor hun onderzoek verdeelden ze voeding in drie groepen: het conventioneel geproduceerde vlees, organisch geproduceerd vlees en de plantaardige voedingsmiddelen. Ze namen de uitstoot van broeikasgassen mee van alle fases in de productieketen, van ‘zand’ tot hand-van-de-klant. Dus werd ook de vorming van het heftige broeikasgas methaan meegenomen die koeien de atmosfeer insturen via hun stofwisseling (d.w.z. via scheten en mest).
De gegevens gaven weinig verschil te zien tussen tussen de organische en conventionele methode om vlees te produceren. Bij de organische methode is het, onder meer, niet toegestaan om kunstmest te gebruiken. Die winst werd opgesoupeerd door de tragere groei, waarin de dieren dus meer methaan produceerden dan ‘conventionele’ vleeskoeien. Die tragere groei betekent ook dat voor de productie van een kilo vlees organische vleesproducenten meer koe nodig hebben.
Bij kippen produceerde de organische methode zelfs meer broeikasgas dan de conventionele vleesproductie. Bij varkens was het weer omgekeerd.
Klimaattaks
De onderzoekers zijn voorstanders van een belasting die de milieu- en klimaatkosten verrekent. Die klimaattaks zou het conventionele vlees 40% duurder maken, zo berekenden ze. Organisch vlees zou 25% duurder moeten worden (dat is al duurder dan conventioneel geproduceerd vlees). Door die klimaattaks zouden ook andere dierproducten, zoals kaas en melk, duurder (moeten) worden. De prijzen voor plantaardige producten zouden ongeveer gelijk blijven, schatten de onderzoekers.
Bron: phys.org