Mannen hebben veel minder vaak multipele sclerose dan vrouwen. Dat zou komen door het mannelijk hormoon testosteron. Onderzoekers hebben nu ontdekt hoe die bescherming in elkaar steekt. Testosteron zorgt er voor dat er een beschermingsmolecuul wordt aangemaakt dat mannen tegen die verwoestende zenuwziekte beschermt. Bij MS-muisjes die met dat molecuul, interleukine-33, werden behandeld verdwenen de symptomen van de ziekte, maar we zullen maar niet al te snel hoera roepen. Het staat nog lang niet vast of dat bij mensen ook het geval zal zijn.
Vrouwen krijgen drie tot vier keer vaker MS dan mannen. De ontdekking hoe testosteron het doet kwam door een gelukkig ongeluk waardoor er proeven gedaan werden met mannetjesmuizen in plaats van met vrouwtjes. Een studentonderzoekers kon nog geen mannetjes van vrouwtjes onderscheiden bij jonge muisjes.
De onderzoekers ontdekten dat testosteron mestcellen, een soort afweercellen, aanzette tot het aanmaken van interleukine-33 in mannetjes. Die stof veroorzaakt een ‘waterval’ aan stoffen die de aanmaak van een ander type afweercel voorkomen, de Th17-cellen. Die kunnen de beschermende laag om zenuwbanen, het myeline, direct aanvallen.
De vrouwtjes produceren meer van die ongewenste afweercellen, maar na behandeling met interleukine-33 (IL-33) werd dat proces gestaakt.
“Omdat de testosteronspiegel bij vrouwen zeven tot acht keer lager is dan bij mannen, denken we dat die onvoldoende is om de vrouwen te beschermen”, zegt Melissa Brown van de Amerikaanse Northwestern-universiteit. “We toonden aan dat we die route konden stimuleren met IL-33.”
Jonger
Naast dat vrouwen vaker MS krijgen dan mannen ontwikkelen ze de ziekte ook op jongere leeftijd. Het schijnt dat het voorkomen van de ziekte bij mannen te maken heeft met de verlaging van de testosteronspiegel in de loop der jaren.
Voor MS bestaat geen medicijn. De ziekte wordt nu eigenlijk vooral onderdrukt, door het afweersysteem te onderdrukken. Dat betekent dan wel dat daardoor andere ziektes een kans krijgen zich te ontwikkelen en de patiënt zo van de regen in de drup komt.
Kleine klinische proeven met mannelijke MS-patiënten hebben de verwachting gewekt dat een testosteronbehandeling van 12 maanden de achteruitgang van de myelinebescherming terugdraait en dat de klachten minder worden. De therapie gaat echter gepaard met nare bijwerkingen zodat dat ook niet echt de oplossing is.
Brown: “Ons onderzoek heeft de hoop gegeven dat er betere behandelwijzen zijn, waardoor het grootste deel van ons afweersysteem intact blijft. Dit zou ook van pas kunnen komen bij andere autoimmuunziektes waar vrouwen meer last van hebben dan mannen.”
Bron: Science Daily