Het internationale klimaatforum IPCC stelt in een nieuw vandaag in Tokio gepresenteerd rapport, dat de huidige stand van zaken op het gebied van klimaatverandering weergeeft, dat het ijs op de Noordpool snel verdwijnt, de watervoorziening onder druk komt te staan, hittegolven en hevige regens steeds vaker voorkomen, de koraalriffen sterven en maakt melding van nog meer ongerief. Toch, denken de IPCC-wetenschappers, dat het ergste nog moet komen.
Volgens het rapport stijgt de zeespiegel met zo’n snelheid dat bewoners van kuststreken zich zorgen moeten gaan maken. Oceanen worden door de stijgende kooldioxideconcentratie in de atmosfeer steeds zuurder, hetgeen slecht is voor met name schaal- en schelpdieren. Gebieden waar tot voor kort de eeuwige vorst heerste (permafrost) ontdooien, waardoor het risico ontstaat dat er steeds meer in die permafrost ‘opgeslagen’ methaan in de atmosfeer terecht komt. Methaan is een 25 keer sterker broeikasgas dan kooldioxide.
In het jongste IPCC-rapport wordt grote nadruk gelegd op de negatieve gevolgen van de aardopwarming op de voedselvoorziening. Vooral de armere landen zullen daar last van hebben. “Niemand op deze aardbol zal ontkomen aan de klimaatverandering” zei Rajendra K. Pachauri, voorzitter van het klimaatforum tijdens de presentatie van het rapport, een van de somberste die door het IPCC is uitgegeven. Het huidige rapport is het werk van honderden wetenschappers. Het laatste rapport in deze serie verschijnt volgende maand in Berlijn.
In het huidige rapport wordt geprobeerd de gevolgen van de klimaatverandering op de samenleving weer te geven, die ons de komende tientallen jaren staan te wachten. Het moge lijken dat de aardopwarming een pas op de plaats heeft gemaakt, maar die is van tijdelijke aard, zeker als de emissies op de oude voet zullen blijven toenemen. “De aardopwarming zal deze hele eeuw gevolgen hebben voor de economische groei, de armoedebestrijding en voedselvoorziening. Zeker in de stedelijke gebieden zal de armoede en honger toenemen”, zo staat in het rapport te lezen. Ook is het waarschijnlijk dat er gewelddadige conflicten zullen ontstaan over land- en watergebruik. Klimaatverandering is niet iets van de verre toekomst, maar gebeurt nu, aldus het rapport. Delen van het Middellandsezeegebied zullen uitdrogen en sommige deskundigen denken dat droogtes hebben bijgedragen aan het ontstaan van de huidige conflicten in het Middenoosten en Noord-Afrika. Ook het westen ontkomt niet aan de gevolgen van de aardopwarming. In West-Amerika zal de ijs- en sneeuwvoorraad in de bergen afnemen, waardoor problemen met de watervoorziening dreigen. In Alaska zal het verdwijnen van het ijs de kust kwetsbaarder maken voor golven uit zee, met erosie als gevolg, waardoor gemeenschappen zullen moeten verhuizen. “Er is nu zo veel bewijs, er zijn zoveel cijfers dat we ons niet langer voor de domme kunnen houden”, zei Michel Jarraud, voorzitter van de weerkundige wereldorganisatie WMO, op de persconferentie.
Er viel ook een lichtpuntje te melden. Tot voor niet zo heel lang terug moesten de meeste landen niks weten van een reductie van kooldioxide. Dat zou maar slecht zijn voor de economie en samenleving. Nu houdt een groeiend aantal landen en overheden wel degelijk rekening met (ernstige) klimaatverandering. Of dat ook leidt tot reductie van de uitstoot van broeikasgassen, moet nog maar worden afgewacht. Vooralsnog hebben landen er een handje van naar elkaar te wijzen, zo bleek maar al te vaak op de diverse klimaatconferenties. Twee decennia ‘pogingen’ de uitstoot van broeikasgassen te beperken (verdrag van Kyoto) hebben maar heel weinig opgeleverd en het is onwaarschijnlijk dat de onderhandelingen die dit najaar in New York zullen plaatsvinden daar iets aan zullen veranderen. In enkele landen daalt de uitstoot (zelfs in de VS), maar in de grote industrielanden als China en India stijgen die onbekommerd.
Bron: New York Times