Mensheid dreigt om te komen in eigen afval

AfvalDe mensheid dreigt om te komen in haar eigen afval, zo voorspelt een studie in het wetenschapsblad Nature. Volgens die studie produceert de mensheid per dag 3,5 miljoen ton afval. Dat is een cijfer uit 2010 en auteur Daniel Hoornweg van de universiteit van Ontario (Canada) denkt dat dat cijfer allang weer overschreden is. De tendens is steil omhoog. Ook verontrustend is dat hoe rijker een land, hoe giftiger het afval is.
Afval vormt vooral een probleem voor stedelijk gebied. De stad produceert per hoofd tot vier maal meer afval dan het platteland. Dat is vervelend, want de wereldbevolking wordt steeds stedelijker. In 1900 produceerden stedelingen 300 000 ton afval per dag. Honderd jaar later is dat 3 miljoen geworden en in 2025 zal dat naar verwachting 6 miljoen ton zijn. Dat is per dag, zo schrijft Der Spiegel, een 5000 km lange stoet volle vuilniswagens. Per dag. Als dat zo door gaat is die hoeveelheid in 2100 11 miljoen ton.
Daar zou wat aan kunnen worden gedaan door, bijvoorbeeld, beperking van de bevolkingsgroei, het bevorderen van een milieubewuste levensstijl en technische oplossingen, maar die ontwikkeling is volgens de onderzoekers eigenlijk nergens waar te nemen. Hoornweg en zijn collega-onderzoekers stellen drie scenario’s voor om aan de verstikkingsdood door afval te ontkomen, maar zelfs in het meest optimistische scenario zal de groei nog zeker tot 2075 aanhouden.  Uiteraard zijn zulke scenario’s geen keiharde zekerheid, maar volgens Christoph Wünsch, afvaldeskundige van de TU Dresden, is de richting van de berekeningen aannemelijk.
Nu zijn Europa en Amerika nog de kampioenen van de afvalproductie, maar als er niks gebeurt zal die productie in 2050 op zijn hoogst zijn. Dat heeft met bevolkingsgroei (laag), milieubewustzijn en technische ontwikkelingen te maken. San Fransisco wil, bijvoorbeeld, in 2020 geen afval meer produceren. Nu wordt al 55% van het afval gekringloopt of hergebruikt.
In de rest van de wereld ziet het er (nog) zorgelijker uit. Oost-Azië zal zijn schade snel inhalen en het Westen in afvalproductie voorbijstreven. Daar komt Zuid-Azië in 2025 met een groeispurt nog bij, terwijl de onderzoekers verwachten dat Afrika na 2050 naar ongekende records zal ‘opstoten’. Afrika is voor de bezoekers zelfs het ijkpunt voor hoe hoog de wereldafvalberg gaat worden.

Hoe rijker het land, hoe meer afval en volgens Wünsch vooral ook hoe meer giftige afval. Die ‘welvaartsafval’ baart de onderzoekers de meeste zorgen. Vuilverbranding, de onderzoekers hebben het over zo’n 2000 installaties met een verwerkingscapaciteit tot 5000 ton per dag, helpt ons van het vaste afval af maar geeft daar bodem-, water- en luchtverontreiniging voor terug.  Ook hier zorgt het welvaartsafval – dan hebben we het over mobieltjes, computers en ander elektronisch spul – voor de meeste problemen. “De rijkdom van een land is af te lezen aan het aantal weggegooide mobieltjes”, schrijven Hoomweg en zijn collega’s.

Bron : Der Spiegel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.