Uitgeverij Springer Nature heeft voor het eerst een boek gepubliceerd dat is geschreven door een machine of eigenlijk een algoritme. Dat werd ontwikkeld door onderzoekers van de Goethe-universiteit in Frankfurt. Het boek biedt een overzicht van onderzoek op het gebied van lithiumionbatterijen. De Duitse uitgever denkt hiermee een methode te hebben om de immer wassende informatiestroom de baas te kunnen. Het boek is gratis binnen te halen.
Een groep onderzoekers onder aanvoering van Christian Chiarcos van de Goethe-universiteit ontwikkelde ‘Beta Writer’, het algoritme dus, waarmee teksten geanalyseerd kunnen worden op relevante informatie afkomstig uit artikelen die eerder door Springer zijn gepubliceerd (SpringerLink). Daar werden vervolgens samenvattingen van gemaakt, compleet met koppelingen. Ook maakt ‘Beta Writer’ een inhoudsopgave en voetnoten, waar nodig.
Computerlinguïst Chiarcos: “Met deze publicatie willen we laten zien wat een machinegegenereerde publicatie vermag, als vakonderzoekers samenwerken met computerlinguïsten. We hebben hiermee ook beter begrepen wat auteurs, uitgevers en kopers verwachten, in zowel wetenschappelijk als economisch opzicht.”
Palet
Springer-man Henning Schoenberger stelt dat er een heel palet aan schrifturen zal komen als het om de auteurs gaat. “Wetenschappelijke boeken en artikelen zullen voornamelijk door mensen geschreven worden, maar daarnaast verwachten we veel soorten: van volledig door mensen geschreven teksten via mengvormen tot volledig door een machine gegenereerde teksten. Dit prototype is een eerste mijlpaal op deze weg. We hopen hiermee een bijdrage te leveren aan een debat over machinegegenereerde teksten in de wetenschap.”
Bron: Alpha Galileo