EU, Saoedi-Arabië en Japan hebben moeite met klimaatafspraken

Slot klimaatconferentie in Katowice

Vertegenwoordigers van Iran, China en Polen (staatssecretaris Michal) bij de sluiting van de klimaatconferentie in de cember in Polen

Terwijl de Nederlandse overheid net zijn klimaatplannen op tafel heeft gelegd (maar gewoon doorgaat met de uitbreiding van Schipholannex bij Lelystad) hebben op drie andere fronten landen grote moeite met het nemen van besluiten. Sedert de afspraken voor een klimaatakkoord al reeds drie jaar geleden zijn gemaakt is er op dit terrein nog maar weinig bereikt. Nu blijkt dat zowel de EU, Japan als Saoedi-Arabië ‘dwars’ te liggen. Het wordt steeds onwaarschijnlijker dat er van dat klimaatakkoord iets terechtkomt.
Op een VN-bijeenkomst in Bonn onlangs had Saoedi-Arabië al grote twijfels geuit over de conclusies van een rapport van het VN-klimaatforum, waarin wordt aangedrongen op drastische maatregelen om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Recenter wisten de vertegenwoordigers van de EU-lidstaten niet tot een besluit te komen hoe een nuluitstoot kan worden gerealiseerd. Op de jongste G20-bijeenkomst leek Japan terug te krabbelen van de eerder gedane toezeggingen om een gevaarlijke aardopwarming te voorkomen.

Saoedi-Arabië staat niet alleen. Op de COP24-bijeenkomst in Polen in december hadden ook de VS, Koeweit en Rusland, alle grote belangen in de fossiele brandstoffen, bezwaren tegen de conclusies van het klimaatforum. Dat rapport maakte aannemelijk dat het profijtelijk is de aardopwarming beneden de 1,5°C te houden (in plaats van 2°C). Ook zou die doelstelling nog steeds haalbaar zijn, maar dan moet de uitstoot van broeikasgassen wel snel drastisch worden ingekrompen. Door het bezwaar van die vier olielanden werd het rapport niet geaccepteerd in de onderhandelingen.
Die weerzin is meegenomen naar Bonn. Normaal zou die midjaarlijkse bijeenkomst gaan over technische kwesties, maar het rapport van het klimaatforum fungeerde daar als scheidslijn tussen landen. De Saoedi’s zeggen dat er wetenschappelijke twijfels zijn over de uitspraken in het rapport.

EU

Niet alleen notoire dwarsliggers als Saoedi-Arabië, Rusland en de VS zorgen voor problemen, maar ook de EU, altijd de beste leerling in de klas, laat het afweten. Onlangs kwamen de EU-landen niet tot een eensluidend besluit over de manier waarop ze de uitstoot van broeikasgassen in 2050 willen terugbrengen naar nul. Duitsland ging nog wel overstag met de voorstellen (na aanvankelijk ook te hebben dwarsgelegen), maar vier Oost-Europese landen (Polen, Hongarije, Tsjechië en Estland) waren niet te vermurwen.

Dat leidde niet tot een hoerastemming bij de VN. Secretaris-generaal António Gutteres wil in september een aparte klimaattop houden in New York. De EU-doelstelling was belangrijk in de plannen van de VN om de aardopwarming te temperen. Gutteres toonde zich bezorgd over de jongste ontwikkelingen op klimaat (of eigenlijk het gebrek daaraan).

Bron: BBC

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.