Elon Musk is een vreemde vogel. Deze Zuid-Afrikaan is baas van Tesla, van een ruimtevaartbedrijf en houdt zich ook bezig met zaken als kunstmatige intelligentie (ki). Daarnaast heeft hij ook het project Neuralink opgezet om hersens met elektronica te verbinden. Dat zou handig zijn voor verlamde mensen om een computer te besturen, maar ook voor het verbeteren van ons denkvermogen of het aftappen van wat er in onze hersens is opgeslagen. Volgend jaar wil onze vreemde vogel, ook chef van de Boring Company (en dat is geen vervelende maatschappij, mocht je dat denken), met proeven met mensen beginnen. De hersenverbinding is al getest op apen.
Op YouTube stelt Musk zijn nieuwe ‘speeltje’ voor. Het gaat vooralsnog om een manier om een computer te besturen. Het raakvlak zou onder de huid moeten worden geïmplanteerd. Het gaat om chips die via draden verbonden worden met diverse delen in de hersens. De draadloze communicatie met de aan te sturen computer verloopt via een ‘doosje’ achter het oor van de verlamde proefpersoon.
Het eerste implantaat voor hersen/elektronicacommunicatie werd in 2006 geplaatst bij Matthew Nagle, die daardoor het spel Pong kon spelen. De techniek werd destijds BrainGate genoemd, hersenpoort. Die techniek is, onder meer, ook gebruikt om robotarmen aan te sturen.
De geïmplanteerde draden zijn soepel en bewegen met de natuurlijke bewegingen van de hersens mee (?;as). Bij Braingate werden stijve draden gebruikt. De draden in Neuralink zijn 30 µm dik en bevatten 32 elektroden. In het totaal zullen 96 draden worden geïmplanteerd met in het totaal 3072 elektroden.
Nadeel
Elk voordeel heeft zijn nadeel. De soepelheid van de draden maakt het lastig die op de juiste plaatsen in de hersens te krijgen. Dat zou met een speciaal ontwikkelde chirurgische robot moeten gebeuren. Daarbij moeten ook nog eens bloedvaten worden vermeden. De benodigde gaten denken de Neuralinkonderzoekers te maken met behulp van lasers.
Op het ogenblik wordt er gewerkt aan een prototype, bedoeld voor ratten, dat de gegevens nog doorgeeft met een USB-kabel, maar het is de bedoeling dat de elektrodes draadloos worden uitgelezen.
Dat is allemaal nog maar een tussenstadium. Musk ziet veel in de combinatie menselijke hersens en ki, terwijl hij in een soepele beweging door waarschuwt voor de gevaren van ki. Verder lijkt er aan zijn eigen hersens ook wat te mankeren, want niet heel lang geleden beschuldigde hij een duiker die Thaise voetballertjes uit een grot had gered van pedofilie. Hij had een duikboot gereed voor het karwei maar die werd geweigerd. Kinnesinne dus. Ook het akkefietje met de Amerikaanse beursautoriteiten getuigt niet van een goed functionerend stel hersens. En dan hebben we het maar niet over zijn voorstel Mars met atoombommen te bestoken om die planeet leefbaar te maken.
De ‘grote’ man zegt er nu maar voor de zekerheid bij dat zijn aankondiging niet loos is maar bedoeld om onderzoekers te werven. De huidige onderzoekers denken voor het eind van volgend jaar toestemming te hebben om proeven te doen met mensen. Musk verraste hen door mede te delen dat een aap met behulp van het hersenimplantaat al een computer bleek te kunnen bedienen. Of dat waar is, is een tweede.
Verder zitten er nog heel wat haken en ogen aan dit project. Hoe voorkom je dat andere mensen die verbinding misbruiken en hoe (on)gevaarlijk is het plaatsen van al die draden in hersens. Het zou wel eens kunnen zijn dat Musk weer erg voorbarig is geweest….
Bronnen: Futura-Sciences, New Scientist