Dit weekeinde zouden de temperaturen op Groenland weer wat lager moeten worden, maar het kwaad is al geschied. Volgens schattingen van het Deense weerkundig instituut is er in juli op Groenland zo’n 197 miljard ton ijs verdwenen. Dat is meer dan het jaargemiddelde sedert het begin van deze eeuw.
Sinds woensdag gaat dat nog een beetje harder. “Die hoeveelheden zijn nog nooit zo hoog geweest”, stelt de in Denemarken werkzame Britse meteorologe Ruth Mottram. Zelfs op 3200 m hoogte waren de temperaturen op 31 juli meer dan tien uur boven nul. Bijna 60% van het landijsoppervlak heeft last van ernstige smelt. Alleen al afgelopen woensdag zou tienmiljard ton landijs zijn verdwenen, boven op de elfmiljard ton op dinsdag.
Branden
Ondertussen liet de Russische overheid in Siberië de bossen branden. Woensdag 31 juli besloot Poetin dat er toch maar iets gedaan moest worden. Hij stuurde tien vliegtuigen en tien helikopters om het vuur te blussen dat, naar verluidt, een oppervlakte zou beslaan ter grootte van België (ruim 30 000 km2). Trump was niet te beroerd zijn broeder in Rusland hulp aan te bieden. Die liet weten daar gebruik van te maken als dat nodig is. De Russische premier Medvedev heeft plannen voor de oprichting van een gespecialiseerd brandpreventiecentrum.
Door die branden zou er in juni al 50 miljard ton CO2 in de atmosfeer terecht zijn gekomen. Volgens de wereldorganisatie voor meteorologie is dat meer dan in alle junimaanden van 2010 tot en met 2018 bij elkaar. Zoals bekend is kooldioxide een broeikasgas. Dat bevordert de aardopwarming, maar het verdwijnen van ijsoppervlak op het vasteland en op zee werkt ook nog eens opwarmend (het witte ijs en vooral sneeuw weerkaatst veel zonnewarmte). Dan is er ook nog eens een hittegolf voorspeld met temperaturen van 25°C, terwijl de temperatuur in deze tijd normaal rond de 10°C ligt.
Daar komt nog eens bij dat Groenland deze winter weinig sneeuwval heeft gehad en sneeuw is veel effectiever in het weerkaatsen van het zonlicht dan ijs. Onderzoekers rond David Sutherland van de universiteit van Oregon moesten constateren dat de LeConte-gletsjer in Alaska tien tot honderd keer sneller verdwijnt dan voorspeld wordt door de theorie. Binnenkort worden die onderzoeksresultaten gepubliceerd.
Bron: Futura-Sciences