Als een warmmakertje voor de klimaattop in New York heeft de wereldorganisatie voor meteorologie (WMO) bekend gemaakt dat de gemiddelde temperatuur tussen 2015 en 2019 1,1°C hoger is dan in de pre-industriële periode aan het eind van de 19de eeuw. De vier laatste jaren waren de warmste sinds de metingen in 1850 en dit jaar zal wat dat betreft niet uit de toon vallen. In de periode tussen 2011 en 2015 lag de gemiddelde temperatuur nog ‘maar’ 0,9°C in de plus, aldus de WMO. De organisatie stelt dat er tussen de klimaatplannen en de werkelijkheid een steeds groot gat zit.“De wereld is bezig de strijd te verliezen”, reageert VN-chef Antonio Guterres. De WMO stelt dat zelfs als we de beloften nakomen die de landen eind 2015 in Parijs hebben afgesproken de gemiddelde temperatuur op aarde zal oplopen met 2,9 tot 3,4°C. Het is alleen mogelijk om de opwarming te houden onder de gewenste 1,5°C-grens als het ambitieniveau met een factor vijf verhoogd wordt, stellen de WMO-onderzoekers.
De ontwikkeling wijst echter de andere kant op. In plaats van het verminderen van de kooldioxideuitstoot, de oorzaak van de aardopwarming, is die het vorig jaar met 2% toegenomen, waarmee de totale hoeveelheid in de atmosfeer op 37 miljard ton zou zijn gekomen; een nieuw en triest record. Ook de uitstoot van twee andere broeikasgassen, CH4 (methaan) en N2O (lachgas), neemt toe.
De koolioxideconcentratie in de atmosfeer is alweer enige tijd geleden de 400 delen per miljoen (dpm) gepasseerd. Dat zou op de aarde voor het laatst drie tot vijf miljoen jaar geleden zijn. Toen lag er geen ijs op de polen en was het zeepeil 10 tot 20 m hoger dan nu. Inmiddels zitten we al weer op 410 dpm.
Verdwijnend ijs
Als gevolg van de aardopwarming verdwijnen er grote hoeveelheden ijs op de polen, vooral de Noordpool smelt razendsnel, en steeds meer gletsjers smelten weg. Door die laatste ontwikkeling komt de watervoorziening in steeds meer landen onder druk te staan.
Een ander gevolg van de klimaatverandering is dat de zeespiegel stijgt. Lag de gemiddelde stijging per jaar tussen 1997 en 2006 op zo’n 3 mm per jaar, tussen 2007 en 2016 was die toename al gestegen naar 4 mm per jaar. Weliswaar gaat het niet om centimeters (laats staan meters), maar de trend is stijgend.
Bron: Futura-Sciences