Volgens een onderzoek van William Shrank van Humana Inc. en medeonderzoekers is zo’n kwart van het geld dat in de VS aan gezondheid wordt besteed ‘weggegooid’ geld. We praten dan over een bedragje tussen de 760 en 935 miljard dollar (tussen de 700 en 850 miljard euro).
De VS besteden meer aan de gezondheidszorg dan welk ander land op de wereld ook. Voor de analyse maakten de onderzoekers gebruik van regeringsrapporten en van wetenschappelijke publicaties tussen 2012 en 2019 over kosten en besparingen op zes terreinen van verspilling. Ze vonden 71 schattingen in 54 publicaties. Die telden ze op en zo kwamen ze tot bovenstaande geschatte totalen.
In het administratieve deel was de verspilling het grootst. Die bedroeg zo’n 265 miljard dollar (zo’n 240 miljard euro). Dan hebben we onder andere over (te) ingewikkelde administratieve handelingen bij het factureren en de tijd die artsen besteden aan rapportages over kwaliteitsmaatregelen. Zo’n 235 miljard dollar (210 miljard euro) wordt verspild door een falend prijssysteem (want geen marktprijzen, stellen de onderzoekers). Ergens tussen de 100 en 165 miljard verspilling (90 tot 150 miljard euro) schrijven ze toe aan falende zorg, dat wil zeggen een slechte uitvoering van of een gebrek aan kennis van de beste medische praktijken. Zo’n 100 miljard (90 miljard euro) komt op het conto van overbehandeling of (vrijwel) nutteloze zorg. Voor fraude en misbruik komen ze uit op een bedrag van zo’n 70 miljard dollar (63 miljard euro) en een bedrag tussen de 30 en 80 miljard dollar (27 en 72 miljard euro) zou het gevolg zijn van gebrekkige coördinatie.
De onderzoekers hebben ook in de literatuur gezocht naar schattingen die verspilling terug te dringen. Zo kwamen ze op een mogelijke besparing van tussen de 190 en 282 miljard dollar (170 en 255 miljard euro) ongeveer een kwart van het ‘weggegooide’ geld. Daarbij zou een betere afstemming tussen verzekeraars en artsen/ziekenhuizen een rol kunnen spelen, denken de onderzoekers. Overigens houden ze wat de precieze getallen betreft nog een slag om de arm. Die cijfers zijn niet altijd keihard.
Toch denken ze dat het de moeite waard is om de kosten voor de zorg in de VS terug te dringen. Ze zouden is naar Nederland kunnen komen en ons vragen wat die strijd in Nederland heeft opgeleverd. Weinig, vrees ik. Integendeel
Bron: EurekAlert