“De wereld heeft te maken met een dringende klimaatcrisis” zei Microsoft-baas Satya Nadella. “Ieder van ons moet iets doen en dat geldt ook voor bedrijven. Als mondiaal techbedrijf moeten we onze speciale verantwoordelijkheid nemen.”
Het bedrijf denkt dit jaar zo’n 16 miljoen toen koolstof in de atmosfeer te brengen. Sinds 2012 zou Microsoft technisch gesproken klimaatneutraal zijn. Dat wil zeggen dat het bedrijf de broeikasgasuitstoot compenseert in, onder meer, de aanleg van bossen. Microsoft vindt neutraal echter niet genoeg en daar hebben ze natuurlijk groot gelijk in. De uitstoot moet niet alleen naar nul, maar het teveel aan kooldioxide en andere broeikasgassen in de atmosfeer moet ook weer omlaag.
Alle datacentra en gebouwen zullen in 2025 moeten draaien op hernieuwbare energie. Er zal actief worden gewerkt aan het verlagen van de uitstoot van broeikasgassen. Hoe Microsoft de negatieve uitstoot wil bereiken is niet helemaal duidelijk. Het lijkt er op dat het bedrijf gokt op nieuwe technologie om dat te bereiken. Afvangtechnieken zijn er voorlopig nog niet, althans niet die zoden aan de dijk zetten. Microsoft trekt 1 miljard dollar uit voor de ontwikkeling van nieuwe technologie om de klimaatverandering te kenteren.
Ik vraag me dan af of het daarbij dan gaat over de ontwikkeling van de door Microsoft gebruikte technieken zoals gegevensopslag en kunstmatige intelligentie. De klimaatcrisis gaat niet alleen over het terugdringen van de broeikasgasuitstoot maar ook over het temperen van onze ongezonde energie- en consumptiebehoefte. Daar heeft Microsoft veel mee te maken.
Bron: New Scientist
nald