Nieuw voorstel klimaatwet EU stevig bekritiseerd

Ursula von der Leyen en Greta Thunberg

Greta Thunberg stelt dat de klimaatwet op het nu gericht zou moeten worden. Links EC-voorzitter Ursula von der Leyen (afb: ABC News)

In Brussel heeft de Europese Commissie een voorstel tot nieuwe klimaatregelgeving openbaar gemaakt, die er op gericht is Europa in 2050 ‘klimaatneutraal’ te maken.  Activisten zijn niet echt te spreken over de daadkracht van de Unie. Overigens eindigt de strijd tegen de aardopwarming niet wanneer er geen broeikasgassen meer worden uitgestoten. De CO2-concentratie in de atmosfeer zal weer moeten dalen.

Eindelijk vier jaar na Parijs en dertig na Kyoto lijkt het er op dat politici de dreiging van de klimaatverandering serieus nemen. Als de voorstellen van de Europese Commissie worden aangenomen dan zullen die bindend zijn voor alle EU-lidstaten. Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, heeft de bestrijding van de klimaatverandering topprioriteit in Europa gemaakt.
Een kernpunt van die nieuwe regelgeving is het steeds verder verlagen van het broeikasgas’plafond’. In het voorstel zouden geen doelstellingen opgenomen zijn voor de totale broeikasgasuitstoot. Momenteel is de EU-doelstelling een verlaging met 40% ten opzichte van 1990. Onderzocht zou moeten worden of die doelstelling kan worden opgeschroefd tot 50, 55 %, schrijft de EC.
Volgens Greenpeace zou dat betekenen dat EU-lidstaten waarschijnlijk niet voor de volgende klimaatconferentie in Glasgow in november een nieuwe doelstelling zullen zijn overeengekomen. Greta Thunberg, die was uitgenodigd door de EC, had al aangegeven dat de plannen tekortschoten. In een open brief die was ondertekend door 34 jonge klimaatactivisten wordt gesteld dat de EU in plaats van op verre doelen zich moet richten op de broeikasgasuitstoot van vandaag.

Onvoldoende

Volgens Greenpeace is de verlaging van de uitstoot met 55% in 2030 te weinig om de aardopwarming onder de 2°C te houden. Het Wereldnatuurfonds vindt dat gemikt zou moeten worden op 65%. Ook vindt die organisatie dat de EU rigoureus moet breken met subsidies en belastingvoordelen voor de olieindustrie. Er zou een onafhankelijk wetenschappelijk orgaan moeten komen die oog houdt op de vorderingen (of het gebrek daaraan).
Ook de fractie van de Groenen in Europa is niet tevreden met het voorstel. Ze vinden het te vaag. “Drie decennia is een verdomd lange tijd (voor de politiek; as)”, zegt de Groene Europarlementariër Ska Keller. “In 2050 zitten de meeste politici en ondernemingschefs van nu niet meer op die plaats.”

Milieuorganisaties storen zich ook aan het begrip ‘klimaatneutraliteit’. Ze vrezen dat ondernemingen die met omstreden technieken zullen willen behalen. Zo is nog steeds het opslaan van grote hoeveelheden broeikasgassen onder de grond een mogelijkheid die doelstellingen te halen. Dat kun je nauwelijks een oplossing noemen. Ook is het nog steeds toegestaan CO2-certificaten in andere landen te kopen

Groen akkoord

De EC wil de, bindende, doelstellingen vanaf 2023 elk vijf jaar aanpassen. De Europese Raad, de gezamenlijke klimaatministers van de EU, en het Europees Parlement moeten ook de plannen nog goedkeuren. Dat kan wel eens voor problemen zorgen aangezien het fossiele Polen zacht gezegd niet erg blij is met de plannen.

Eind vorig jaar kwam de EC met een voorstel voor Groen EU-Akkoord dat gericht is op een fossielonafhankelijke economie in 2050. Dit voorstel tot een klimaatwet is de eerste bouwsteen voor dat akkoord. Het idee is dat alle politieke maatregelen binnen de EU ondergeschikt zullen zijn aan het klimaatstreven. De EC zou het recht moeten krijgen om sancties toe te passen als de doelstellingen van de diverse landen niet gehaald dreigen te worden, vindt de EC.

Bronnen: ABC News, der Spiegel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.