Even mijn verontschuldigingen vooraf. Ik had me voorgenomen me niet door de gekte rond het coronavirus te laten meeslepen maar dit kon ik toch niet laten liggen. De wereldgezondheidsorganisatie (WGO) heeft een lijstje gepubliceerd van de grootste nonsens die over corona rondverteld wordt.
Ik ben de laatste week in vijf minuten door mijn krant heen. Naar de tv kijk ik al jaren niet meer anders dan naar voetbal. 90% van de berichtgeving gaat momenteel over een van de kleinste organismen op aarde: een virus. Zo’n virus is eigenlijk een dom ding dat niet zelf in staat is zich voort te planten/vermenigvuldigen. Het is een hoopje genetisch materiaal met een velletje er omheen. Nogal wat wetenschappers rekenen virussen dan ook niet tot de levende organismen.
Het virus heeft een ander organisme nodig om zijn DNA of RNA te dupliceren en toch kan die niet voor het leven geschapen prutser het ons erg lastig maken. Ze kunnen het organisme van de gastheer soms zo erg ontregelen dat de dood er op volgt. Pech. Dat zo’n virus klein en uiterst simpel is wil nog niet dat je er snel over bent uitgepraat en daarbij wordt een hoop onzin beweert.
In Nederland krijgt Rutte alle lof voor de aanpak van die vreselijke dreiging van het Coronavirus en in België wordt zelfs een ‘coronakabinet’ in elkaar geschroefd om die grote virusdreiging te keren. Het idiote is dat overal er alles aan gedaan wordt om besmetting met dat levensgevaarlijke virus te mijden, maar die bedreiging zou veel eerder voorbij zijn als we gewoon doorgaan met wat we doen. Hoeven we ook geen tientallen miljarden naar die o zo zielige ‘economie’ te gooien. Het idee is dat dan het gezondheidssysteem in elkaar zou klappen (te weinig bedden op de intensieve zorg).
Afijn, hoe we het draaien of keren: dat virus krijgt ons allemaal te pakken. Het komt terug net als dat griep- of kouvirus en meestal in net iets andere vorm. Het gevecht tegen virussen is een wapenwedloop die we altijd verliezen, want het virus, zo simpel als het is, bepaalt het spel. Dan zijn al die maatregelen om besmetting te voorkomen toch onzin of althans alleen maar op gericht om er voor te zorgen dat het zorgsysteem niet overbelast raakt. De pandemie, zoals die besmetting wordt genoemd (we praten in Nederland en België over een paar duizend (geregistreerde) gevallen), duurt daardoor alleen maar langer, terwijl we er uiteindelijk allemaal aan zullen moeten geloven.
En nu dus die (andere) onzin, vaak kwistig verspreid via de sociale media.
Warm bad werkt preventief
Niet dus. De lichaamstemperatuur van een gezond mens ligt rond de 37°C. Daar verandert een warm bad nauwelijks iets aan. Het virus in je lijf merkt er in ieder geval niks van. Waar een virus wel de pest aan heeft zijn ontsmettingsmiddelen, maar die zou ik niet opdrinken.
Muggen brengen het virus over
In principe is dat mogelijk. Voorlopig gaat men ervan uit dat contact met een besmette persoon de voornaamste bron is. Virussen hebben buiten de gastheer/-vrouw geen leven (zo ze dat al hebben). Een half uurtje in de buitenlucht, misschien een uurtje en het is afgelopen met ze.
SARS-CoV-2 (dat enge virus, dus) verdwijnt met warm weer
Het griep- en kouvirus verdwijnen als het warmer wordt. Dat zal hoogstwaarschijnlijk niet met dit SARS-corona-virus gebeuren. Op het ogenblik zijn mensen in 156 landen besmet (van de 193 die zijn aangesloten bij de WGO; er zijn alles bij elkaar zo’n 200 landen op de wereld). De temperaturen die momenteel in die landen heersen lopen nogal uiteen.
Zeep en alcohol zijn geen effectieve middelen om het virus te doden
Er zijn vele manieren om virussen te doden, onder andere met zeep en alcohol. Zo hebben de Chinezen met uv-licht zaken gesteriliseerd, maar het is onverstandig die methode op mensen toe te passen. Het grote probleem is dat virusdeeltjes zo klein zijn dat ze zich gemakkelijk via de lucht (kunnen) verplaatsen en dat je die dingetjes dan inademt.
Warmtesensoren zijn perfecte middelen om koortsige mensen te signaleren
Dat is ook geen onzin, althans niet helemaal, maar je hebt er niks aan. Als iemand koorts heeft dan heeft zijhij een ziekte, maar het duurt bij het coronavirus twee tot tien dagen voordat zich ziekteverschijnselen openbaren. Als middel om verspreiding te voorkomen zijn warmtesensoren waardeloos.
Vaccins tegen andere virussen werken tegen het coronavirus
Ook onzin. Vaccins zijn heel specifiek gericht op een (micro-)organisme. Voorlopig is er nog geen vaccin tegen coronabesmetting. Inmiddels zou wel het antilichaam gevonden zijn dat namens ons (’s mensen) afweersysteem de strijd met de indringer aanbindt. Daar zou je iets mee kunnen doen. Het duurt zeker nog een jaar voordat er een vaccin is. Voorlopig zijn er geen vaccins die effect hebben op het coronavirus (wellicht het tb-vaccin).
Neusdruppels en knofloof helpen het afweersysteem tegen corona
Er is geen enkel bewijs dat het spoelen van de neus met een zoutoplossing helpt tegen besmetting. In het algemeen helpt die handelwijze niet tegen ontstekingen van het ademhalingsorgaan. Knoflook heeft wel antibiotische eigenschappen, maar dan praten we over bacteriën en niet over virussen. Die hebben daar geen enkele last van.
Jonge mensen hebben er geen last van
Oudere mensen hebben inderdaad een grotere kans aan de besmetting te sterven (zo’n 2 tot 4% van de tachtigplussers overlijdt, maar pas op: die cijfers zijn vooralsnog vrij onbetrouwbaar) of mensen waarbij het afweersysteem toch al overbelast is, maar jongeren kunnen wel degelijk behoorlijk ziek worden en zelfs overlijden.
SARS-CoV-2 valt te bestrijden met antibiotica
Nee dus. Daar heb ik het hierboven al over gehad.
Gedachte-experiment
Goed, ons zorgsysteem moet het aan kunnen en daarom proberen we het aantal besmettingen zo laag mogelijk te houden (met als straf dat die epidemie dan langer duurt), maar als we nou eens zeggen dat we in Leuven of in Groningen (niet toevallig twee universiteitssteden) alle beperkingsmaatregelen intrekken. Dan raken er veel meer mensen besmet, en vallen er meer slachtoffers, maar dan heeft het afweersysteem van de mensen aldaar zijn afweer gereed en is de ‘strijd’ achter de rug.
Daarmee los je het capaciteitsprobleem op en heb je vergelijkingmateriaal om te bepalen welke aanpak het beste werkt of stel ik nou iets heel onethisch voor?
Bron: Futura-Sciences