Nieuw record organische zonnecellen

Buigbare zonnecellen

Buigbare zonnecellen (afb: Futura-Sciences)

Onderzoekers van het Franse bedrijf CEA-Liten (F) hebben samen met Japanse collega’s van het chemische bedrijf Toyobo het rendement van organische zonnecellen opgeschroefd naar een nieuw record: 25% van het zichtbare zonlicht.

De basis van de zonnecellen bestaat uit koolstof, zwavel en stikstof (al of niet in verbindingen). Organische zonnecellen vormen de grote belofte aangezien ze goedkoop zijn en simpel in grote getale geproduceerd kunnen worden. Het lijkt er nu op alsof niets meer deze zonnecellen hun opmars op de markt kan tegenhouden.
De nieuwe versie is de vrucht van een dik half jaar samenwerking. Het rendement werd behaald bij een nenonlamp van 220 lux, iets in de buurt van een ‘donkere kamer’. Dat zou tweederde keer meer zijn geweest dan met siliciumzonnecellen (amorf) viel te bereiken, aldus Toboyo.

PET

Beide bedrijven hebben ook samengewerkt aan een substraat dat gebruikt wordt om de zonnecellen op aan te brengen. Het gaat daarbij om het polymeer PET (polyetheentereftalaat, van de PET-fles). Een oppervlak van 18 cm2 zou met zwak licht 130 µW kunnen produceren. Dat zou ongehoord zijn.

Die getallen wekken de verwachting dat dit type zonnecellen met een jaar of drie op de markt kunnen zijn als energiebron voor sensoren (temperatuur, vocht of beweging), maar ook voor alle apparaten die aan het internet-der-dingen hangen. Ik vraag me dan af of die dingen niet voor op mijn dak geschikt zijn. Te temperatuurgevoelig?

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.