Uit een onderzoek in 2016 rond Auckland in Nieuw Zeeland bij vrijwel identieke gebouwen die of witte of rode daken hadden bleek dat in het gematigde klimaat van Auckland dat scheelde in de temperatuurregeling in het warmere deel van het jaar. Het resultaat bij ook witbedakte gebouwen rond de luchthaven van Auckland waren minder uitgesproken.
In 2018 hebben onderzoekers van de onder meer het ETH in Zürich er nog eens naar gekeken. Ze kwamen tot de conclusie dat steden een paar graden warmer worden door het opwarmeffect van gebouwen. Waarom zou je dat niet kunnen omdraaien?
Er is inderdaad veel onderzoek gedaan dat zouden aantonen dat wittere daken dat ‘stadseilandeffect’ zou kunnen verminderen. Er is echter weinig bewijs dat witte daken in Nieuw-Zeelandse steden zou kunnen leiden tot aanzienlijke energiebesparingen (op koelsystemen, wel te verstaan, maar hoogstwaarschijnlijk hebben ze die in Auckland niet).
Lagere temperaturen
Inmiddels zijn er studies gedaan die suggereren dat een lichtere kleur van de dakbedekking en van de infrastructuur (wegen, dus) tijdens hittegolven kan leiden tot minder extreme temperaturen, niet alleen in de steden maar ook in het omringende platteland. Onderzoek zou hebben uitgewezen dat strategische vervanging van donkere oppervlakken door lichtere in een hittegolf gauw 2°C kan schelen.
Er zit wel een maar aan. Andere studies wijzen weer op de beperkingen en mogelijke onbedoelde neveneffecten. Lagere temperaturen betekent minder verdamping en daardoor ook minder neerslag. Dat is droge gebieden niet echt wenselijk (denk je dan).
Het lijkt er in ieder geval op dat de stadsopwarming is tegen te gaan. Dat zou in de gematigde klimaten zoals het onze al heel wat schelen. Lijkt mij toch wel het overwegen waard.
Bron: phys.org