Na een zachte winter grote branden in Siberië

Nog maar een paar maanden stond Australië in de fik. Nu is Siberië op het noordelijk halfrond prooi van de vlammen. De branden zouden met niet eerder vertoonde felheid alles en iedereen vernietigen. Zeer waarschijnlijk zijn de branden een gevolg van menselijke onvoorzichtigheid en in stand worden gehouden door het zachte weer en de wind.
Afgelopen winter was de zachtste die daar ooit gemeten is. Volgens de Russische weerkundige diensten lagen de gemiddelde temperaturen zo’n 6 tot 8°C boven normaal. Die te hoge temperatuur heeft zich voortgezet in de lente, soms zelfs 20°C boven normaal.
Dientengevolge dooide de sneeuwlaag snel weg, waardoor de grond en (dus) de begroeiing uitdroogden, uitgelezen omstandigheden voor bos- en steppebranden die in dit jaargetijde Siberië toch al vaak teisteren.Op 27 april jl. was al tweemiljoen hectare in vlammen op gegaan. Dat is in sommige delen van Siberië tien keer meer dan het vorig jaar.

Mens schuld?

Het opwarmende klimaat zou niet op de eerste plaats schuld zijn aan deze ‘brandwoede’. De meeste branden zouden zijn ontstaan door de schuld van mensen (net zoals de klimaatverandering). Russen zijn, aangemoedigd door de opsluiting om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, massaal uit de steden naar het platteland vertrokken. Die ‘vluchtelingen’ zouden het niet zo nauw genomen hebben met de regels om branden te vermijden.

Er zouden al tienduizenden huizen door branden zijn verwoest. De rook die door die branden wordt veroorzaakt zou ook slecht kunnen zijn voor coronapatiënten. De autoriteiten hebben die situatie als ernstig betiteld. In andere jaren zijn de heftigste branden in mei en juni. Ook zouden de branden wel moedwillig kunnen zijn aangestoken. De coronacrisis, die ook in Rusland heerst, helpt hier ook niet echt mee.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.