Ontbossing in 2019 op drie na de hoogste deze eeuw

Bosverlies

Het verlies heeft niet de neiging te dalen (afb: WRI)

Het vorig jaar is de ontbossing weer aanzienlijk zo is gebleken uit satellietbeelden. Er verdween in een jaar een oppervlak dat ongeveer even groot is als Zwitserland (zo’n 38 000 km2). Het verlies van het bosareaal komt vooral op het conto van Brazilië (zo’n 13 000 km2). Ook in Indonesië en Congo verdwenen veel bossen door houtkap terwijl in Bolivia, Brazilië en Australië ook veel bos verdween door grootschalige branden.
De cijfers werden bekendgemaakt door Global Forest Watch onderdeel van het World Resources Institute. Volgens beide organisaties was het verlies het op drie na hoogste in deze eeuw na 2016, 2017 en 2018. “We lijken de verkeerde kant op te gaan”, zegt Frances Seymour van WRI. “De cijfers van 2019 bevestigen wat we al wisten. Als overheden beleid voeren en de wet handhaven dan loopt het verlies terug.”
“Het zal tientallen jaren of zelfs eeuwen duren voor we die bossen weer in de oude staat hebben”, zegt collega Mikaela Weisse van WRI, “vooropgesteld dat het land waar ze stonden onverstoord is.”
De satellietbeelden vertoonden nieuwe rampplekken van vernietiging. In de Braziliaanse staat Para komen de door brand verwoeste delen overeen met het land dat illegaal is bezet in het gebieden van de inheemse bevolking.

Bij dat alles speelt de nieuwe president van Brazilië Bolsonaro een kwalijke rol. Hij wil de wetgeving versoepelen die delen van het Amazonegebied vrijwaren van mijn- en landbouw. Volgens Seymour is dat niet alleen onrechtvaardig tegenover de inheemse bevolking maar ook gewoon slecht beheer. “Ontbossing is lager in die inheemse gebieden”, zegt ze. “Er is steeds meer bewijs dat die reservaten bossen beter beschermen.”
Buurland Bolivia zag 80% meer bossen verdwijnen dan ooit, maar vooral door bosbranden. Dan gaat het zowel om oerbossen als omringende bosgebieden.

Lichtpuntjes

In Indonesië verdween het vorig jaar ruim 3000 km2 bos. Dat was 5% minder dan in 2018 en derde daling achter elkaar. In 2016 verdween nog zo’n 9000 km2. Seymour: “Dat is een van de weinige lichtpuntjes in de laatste jaren.”
In andere landen was het bosverlies minder groot, maar nog steeds aanzienlijk, vooral ook omdat het om oerbossen ging: Peru 1620 km2, Maleisië 1200 km2 en Colombia met een verlies van 1150 km2. In Laos, Mexico en Cambodja bedroeg het verlies minder dan 800 km2. Vergelijk dat maar met de provincie Zeeland (1150 km2)

Bron: phys.org

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.