Dat het niet goed gaat met de eeuwige ijsbodem (vaak permafrost genoemd) door de aardopwarming is bekend, maar de ijsbodem blijkt ook zo nu en dan te ontploffen waardoor er grote ijskraters ontstaan, Jevgjeni Sjoevilin van het Skoltechcentrum voor koolwaterstofonderzoek en medeonderzoekers zijn eens wat beter gaan kijken.
“Meestal kom je als onderzoeker te laat, omdat die kraters pas ontdekt worden als ze al zijn ontstaan”, zegt Sjoevilin. “Bovendien loopt er binnen twee jaar water in waardoor ze niet meer te onderscheiden zijn van de thermokarstgaten in de omgeving.”
Sjoevilin en zijn collega’s meenden dat die gaten mogelijk het gevolg zijn van gasontsnappingen (methaan maar ook kooldioxide). Door de opwarming van de ‘eeuwige’ ijsbodem komt er veel gas vrij. Dat gaat vaak ongemerkt en geleidelijk maar in bepaalde situaties waar de gasstroom geblokkeerd wordt kan dat met geweld gepaard gaan.
Dat kan ook in deze 20 m grote krater zijn gebeurd, denken de onderzoekers. Uit isotopenonderzoek bleek dat het hier om ‘oud’ methaan zou zijn gegaan, ooit opgeslagen in de diepere aardlagen. Ze denken dat dit soort ontploffingen vaker zullen optreden naarmate de aarde opwarmt en dat die zelfs een gevaar kunnen worden voor de mensen die daar leven.
Bron: bdw