Het wordt hoog tijd voor een groen bbp

Qinghai

De Chinese provincie Ginghai (afb: WikiMedia Commons)

Economie is maar een rare bezigheid die zich bezighoudt met een zeer beperkt stukje van onze samenleving, maar wel als leidend (ik had bijna geschreven ‘lijdend’) beginsel wordt aangenomen b ij allerlei belangrijke beslissingen.  Onderzoekers van, onder meer, de universiteit van Exeter (GB), en zij niet alleen, vinden dat het hoognodig is dat we milieu en natuur meewegen in onze economische beslissingen. Het bruto binnenlandse broduct (bbp) heeft, hopelijk, zijn langste tijd gehad. Het bruto ecosysteemproduct (bep) heeft de toekomst.
Allerwegen wordt geroepen, en daarvoor worden ook honderden miljarden euro’s vrijgemaakt, om nu de coronacrisis in dit deel van de wereld wat minder bedreigend wordt de ‘economie’ weer op poten te helpen, maar wat is ‘de economie’? Wat we daar onder verstaan is maar een schamel deel van wat er in onze samenleving plaatsvindt. Het bruto binnenlands product bekijkt alleen maar de producten en diensten die we maken/verlenen en dan ook nog alleen producten en diensten waarvoor betaald wordt.
Als ik mijn voordeur zelf schilder levert dat weinig bijdrage aan onze ‘economie’ (alleen de verf en aanverwante zaken) maar als ik dat een schilder laat doen telt dat mee. Heel veel zaken worden niet meegenomen zoals milieu en natuur die toch wezenlijk zijn voor het voortbestaan van de mens als soort.

Die onderzoekers in Engeland en vooral China hebben uitgezocht wat de natuur bijdraagt aan de economische activiteit en aan ons welbevinden. Zij pleiten voor een nieuwe berekening van de economische activiteit, waar die natuur wel in is verdisconteerd: het bruto ecosysteemproduct oftewel het groene bbp (dat jaren geleden al is voorgesteld door een CBS-medewerker waarvan me de naam ontschoten is).
In China zou worden gewerkt aan zo’n bruto ecosysteemproduct (bep) als aanvulling op het bbp. “Om duurzaam te worden moeten we af van instrumenten als het bbp”, zegt Ian Bateman. De wereldeconomie gemeten in dat ontoereikende bbp is tussen 1990 en 2015 verdubbeld maar tegelijkertijd is het de natuur steeds slechter vergaan, stelt Bateman, met de bossen, de vruchtbare bodems, de biodiversiteit. “Die zaken zijn waardevol op verschillende manieren met inbegrip van het welbevinden van de mens. In ons onderzoek hebben we ons beperkt tot de voordelen die de natuur ons brengt op een manier waarop overheden en bedrijven het kunnen begrijpen. Bep kan voor beslissers helder maken wat de waarde van natuur is uitgedrukt in geld.”
De onderzoekers concentreerden zich op de Chinese provincie Qinghai waar de rivieren de Yangtze, Mekong en de Gele Rivier doorheen lopen. Het bep was in 2000 in feite hoger dan het bbp. Na de snelle groei van wat economen onder economie verstaan in de eerste vijftien jaar van deze eeuw was het bep nog maar driekwart van het bbp.

Rivieren

Ongeveer tweederde van het bep van Qinghai kwam van de ‘diensten’ van het water. Bateman: “Het blijkt dat je dat bep op een heldere manier kunt berekenen net als het bbp. In China wordt dat al gebruikt bij het nemen van beslissingen. Dat is een stap in de goede richting.” De Engelsman is er van overtuigd dat dat ‘instrument’ over de hele wereld gebruikt kan worden om te investeren in het behoud en het herstel van ecosystemen.

‘Diensten’ van exosystemen zijn onder te verdelen in materiële diensten (bijdrage aan voedsel- en drinkwatervoorziening e.d.), regeldiensten (zoals koolstofopvang door de natuur, overstromingsbescherming en bodemherstel) en niet-materiële diensten (zoals ecotoerisme, invloed van de natuur op gezondheid e.d.)

Dit onderzoek is een van de eerste resultaten van een samenwerkingsverband tussen de universiteit van Exeter, onderzoekers in de VS en China.

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.