Het schijnt dat je met metalen platen energie kunt halen uit water in de atmosfeer. Zo gek is dat natuurlijk helemaal niet als je de vernietigende kracht van een bliksem in gedachten neemt. Onderzoeksters van de universiteit van Tel Aviv deden daar hun voordeel mee.
Op zoek naar alternatieve schone energiebronnen komen wetenschappers op de gekste ideeën. We hebben het dan niet over inmiddels gevestigde technieken als wind- en zonne-energie maar over energie uit asfalt of uit bewegingen van mensen. Colin Price en Hadas Saaroni en medeonderzoeksters van de universiteit van Tel Aviv hadden de ogen gericht op water in de atmosfeer. “We hebben geprobeerd een natuurlijk fenomeen te gebruiken: elektriciteit uit water”, zegt Price. “Elektriciteit in de atmosfeer wordt veroorzaakt door water in verschillende fases: damp, druppeltjes en ijs. Met een ontwikkeling van twintig minuten krijgen we door waterdruppeltjes gigantische elektrische ontladingen, de bliksem, die soms wel bijna een kilometer lang is.”
De onderzoeksters hebben geprobeerd een batterij met een laag voltage te maken door twee verschillende metalen bloot te stellen aan de luchtvochtigheid. Als de lucht droog was dan ontstond er geen spanningsverschil tussen beide metalen (waarvan er een geaard is). Als het vochtgehalte boven de 60% steeg dan ontstond er een spanningsverschil dat weer verdween als de vochtigheid onder de 60% kwam. Dat zagen de onderzoekers zowel in het lab als buiten gebeuren.
Dat rare water
Water is een zeer eenvoudig molecuul maar heeft vreemde eigenschappen. Bij botsingen tussen watermoleculen kan er een elektrische lading worden overgedragen. Door wrijving kan er een soort statische elektriciteit ontstaan. Price: “We experimenteerden in het lab met verschillende geïsoleerde metaaloppervlakken. Daarop ontstonden verschillende spanningen als gevolg van de waterdamp in de atmosfeer, maar alleen als de relatieve vochtigheid boven de 60% lag. In Israël komt dat haast elke dag in de zomer voor evenals in de meeste tropische landen.”
“Mensen weten dat droge lucht tot statische elektriciteit leidt. Water wordt normaal gezien als een goede geleider, maar kennelijk wordt dat anders als de vochtigheid een bepaalde grens overschrijdt.”
In vochtige lucht kan een ‘waterbatterij’ een spanning opleveren van rond de 1 V. Price denkt dat deze ontwikkeling vooral kan worden gebruikt in ontwikkelingslanden waar veel mensen nog geen toegang hebben tot elektrische stroom en de relatieve vochtigheid vaak de gewenste 60% bedraagt.
Bron: EurekAlert