Als we niets doen stijgt verbruik olie razendsnel

Fatih Birol IEA

Fatih Birol, directeur van het IEA (afb: IEA)

Door de opsluitingsmaatregelen en de adviezen om thuis te blijven tijdens de coronacrisis werd kristalhelder hoeveel smerigheid het gemotoriseerde verkeer de atmosfeer inslingert. Een goeie les zou je zeggen, maar het lijkt er op dat bij het weer opengooien van de samenleving we weer ‘gewoon’ heel smerig in een auto gaan zitten. Als we niks doen stijgt de vraag naar olie weer razendsnel naar precrisisniveau, waarschuwt Fatih Birol, directeur van het internationale energieagentschap (IEA), dan ook.
Het IEA waarschuwt dat de dagelijkse olievraag het volgend jaar kan stijgen met 5,7 miljoen vaten per dag, de grootste stijging in een jaar tot nu toe. De gemiddelde vraag zou daarmee uitkomen op 97 miljoen vaten per dag in 2021. Dit jaar stortte die vraag in door de heersende coronamaatregelen, geschat op een vermindering van 8,1 miljoen vaten er dag in 2020. Die ‘achterstand’ zou al weer in 2022 kunnen zijn goedgemaakt als overheden een twee coronagolf kunnen voorkomen, zo vreest het IEA.

Het jongste IEA-rapport spreekt twijfels uit over het idee dat de olievraag door de coronacrisis al op zijn retour is. Volgens het agentschap zullen overheden wel degelijk maatregelen moeten nemen om de overgang naar schone technologie daadwerkelijk handen en voeten te geven. Birol: “Ik herhaal dat videovergaderen alleen onze klimaat- en energieproblemen niet oplost. We hebben het juiste overheidsbeleid nodig. Verandering van onze leefwijze is niet dé oplossing.”
Er waren allerlei optimistische berichten dat de coronacrisis de neergang van de oliesector zou versnellen. Zo heeft BP zijn visie over de vraag op de lange termijn naar beneden toe bijgesteld. Ook zou in de visie van BP de olieprijs dalen, waardoor nieuwe winprojecten oneconomisch zouden worden. Nog steeds ontbreekt  bij veel landen de ambitie vol in te zetten op het tegengaan van de klimaatverandering met als excuus dat we met een viruscrisis te maken hebben.

Bron: the Guardian

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.