Spinnendraad gebruikt om microlensjes te maken

Lensjes fabriceren met spinnendraad

De lensjes aan een spinnendraad (afb: Chen-Yang Liu et. al. )

Spinnendraad is bekend om zijn fabuleuze sterkte, vooral de draden waaraan het web hangt. Onderzoekers in Taiwan hebben dat materiaal nu gebruikt om er minuscule lensjes mee te maken van enkele micrometers doorsnee, de grootte van een bloedcel. Het idee is daarmee opnames te maken in biologische weefsels.

Chen-Yang Liu van de Taiwanese Yang-Ming-universiteit en collega’s gebruikten het spinnendraad van de grote trilspin (Pholcus phalangioides). Om het lensje te verbinden met het webdraad besmeerden ze dat met was en druppelden er vervolgens een doorzichtige hars op. Vervolgens bakten ze het geheel aan elkaar in een uv-oven.
Ze probeerden de lensjes uit door er met een laser licht op te laten schijnen. Het laserlicht werd omgevormd tot een fotonische nanostraal, een uiterst fijn lichtbundeltje dat op een doel kan worden gericht. De onderzoekers bakten meer microlensjes aan de spinnendraad waarbij ze de wachttijd voordat het geheel in de uv-oven gaat en de hoeveelheid hars varieerden om diverse vormen en groottes te krijgen.

Virus in beeld?

Dergelijke microlensjes zouden kunnen dienen om foto’s te maken van nanokleine voorwerpen, zoals virussen, of uiterst gedetailleerde opnames van levend biologisch weefsel, zegt Liu. Kennelijk wordt het spinnendraad louter gebruikt als materiaal om de lensdruppeltjes op te vangen en te vormen.

Bron: New Scientist

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.