Mensen zijn ze natuurlijk liever kwijt dan rijk, maar volgens de onderzoekers is dat een verkeerde benadering. “Parasieten vormen een ongelooflijk diverse groep”, schrijven ze in hun artikel. “We erkennen die biologische diversiteit echter niet als waardevol. Ons doel is het belang ervan te onderstrepen. Met de parasieten verliezen we functies die we zelfs niet eens kennen.”
Parasieten zouden een rol spelen bij het reguleren van populaties. Dat is van groot belang voor het evenwicht in ecosystemen. Dat zal allemaal best (denk ik=as dan), maar de mens heeft dat evenwicht al lang danig verstoord.
De onderzoekers vinden dat parasieten erkenning verdienen. Zo stellen ze voor in zestien vijvers in Californië de miskende organismen hun gang te laten gaan. Na een aantal jaren zal dan moeten worden gekeken hoe de samenstelling is veranderd.
Wegen naar de toekomst
“Die ervaring moet ons voorbereiden op twee wegen naar de toekomst”, zegt onderzoekster Chelsea Wood van de universiteit van Washington. Die twee wegen zijn de uitsterving van de parasieten of de vergroting van het aantal ziektes. “Om de toekomst te lezen is het nu de kunst om te bepalen welke eigenschappen zullen voorspellen welke parasieten zullen afnemen en welke zullen toenemen als reactie op het verlies aan biodiversiteit zoals we die nu meemaken”, legt ze uit.
“Als soorten geen naam hebben dan kunnen we ze ook niet redden”, zegt medeonderzoeker Colin Carlson. “We kennen maar een fractie van de parasieten.” Toch zijn die volgens de onderzoekers net zo belangrijk als planten en dieren zoals de reuzenpanda of ijsbeer.
Om daar iets aan te doen willen de onderzoekers de geschiedenis van de parasieten reconstrueren. Dat wordt natuurlijk een lastige taak, niet alleen vanwege de grote ‘blinde vlek’, maar ook vanwege de bedreiging van de gezondheid van de mens die sommige parasieten zouden kunnen zijn. Een andere medeonderzoeker ziet het wel zitten: “Zelfs al is onze kennis van het overgrote deel van de parasieten slechts mondjesmaat, zeg maar niet bestaand, dan zullen we toch maatregelen moeten nemen om de biodiversiteit vanaf nu te behouden.”
Bron: Futura-Sciences