Uit een analyse van de landbouwsubsidies die de EU verstrekt blijkt dat een groot deel van de inkomensondersteuning gaat naar gebieden met intensieve landbouw en veeteelt waar de inkomens al boven het gemiddelde liggen, terwijl de klimaatvriendelijkere en biodiversere manieren van landbouw en veeteelt bedrijven en de armere regio’s misdeeld worden. Het lijkt er op dat de EU op die manier de milieuschade van de landbouw en veeteelt vergroot en agrariërs financieel ondersteunt die het ’t minste nodig hebben.
Landbouw is de grootste begrotingspost van de EU. Jaarlijks gaan zo’n 54 miljard euro subsidie naar de landbouwsector. Het blijkt dat ook hier de 80%/20%-wet geldt: 80% van dat geld gaat naar 20% van de boeren. Het is nauwelijks onderzocht of die subsidiëring de beleidsdoelen van de EU ondersteunt.
“Uit onze analyse blijkt dat jaarlijks 24 miljard gaat naar de rijkste regio’s, terwijl de armste regio’s waar de meeste banen zich bevinden steeds verder achter raken”, zegt Kimberly Nicolas van de universiteit van Lund. “Dat verkeerd bestede geld is meer dan de 20 miljard euro die de biodiversiteitsstrategie van de EU kost.”
De onderzoekers bouwden een databank op die de besteding van het landbouwgeld per regio aangeeft. Dat zou voor het eerst zijn dat dat gebeurt. Het gaat om individuele betalingen aan boeren vanaf 2015. Op basis van die databank trokken de onderzoekers hun conclusies in relatie met doelstellingen over, onder meer, duurzaamheid en biodiversiteit.
Verslechtering
“We tonen keihard aan dat de huidige verstrekking de situatie wat betreft inkomensongelijkheid verslechtert”, zegt medeonderzoeker Mark Brady. “Subsidies bedoeld om de ontwikkeling van het platteland te stimuleren gaan naar stedelijke gebieden zoals Londen. Die ondersteunen vooral die landbouwgebieden die de meeste klimaatvervuiling veroorzaken met de minst biodiversiteitsvriendelijke methoden en de minste banen.”
Het zit er aan te komen dat die hele landbouwsubsidiëring op de schop gaat. Nicholas: “Op dit moment worden de regio’s met de hoogste broeikasgasemmissies gesubsidieerd om te vervuilen. Die subsidies zouden noden moeten lenigen en doelen dienen die gericht zijn op sociale en milieuvoordelen.” De onderzoekster vindt dat de EU de verslaggeving van de landbouwsubsidies zal moeten verbeteren en ervoor moet zorgen dat dat geld voordelen oplevert voor de gemeenschap, stelt ze.
Bron: EurekAlert