Chinese onderzoekers hebben een kleine windturbinetje ontworpen die uit zeer kleine luchtbewegingen al energie zou kunnen oogsten. Het systeem is gebaseerd op de statische elektriciteit die er ontstaat als twee verschillende materialen langs elkaar wrijven.
“Ons doel is een probleem oplossen dat traditionele molens niet kunnen”, zeg Ya Yang van het instituut van nano-energie en nanosystemen in Peking. “Windturbines gebruiken spoelen en magneten waarvan de kosten vast liggen. Wij kunnen gebruik maken van goedkope materialen.”
Je had het zelf kunnen bedenken. De ‘handturbine’ bestaat uit twee kunststofstroken in een buis of een kastje die daarin bewegen als er lucht doorheen stroomt. Een milde bries van 1,6 m/s is al voldoende (zwakke tot zeer zwakke wind), maar het dinkske doet het ’t beste als de twee strookjes synchroon klapperen. Dat gebeurt volgens de onderzoekers bij een windsnelheid van 4 tot 8 m/s (lichte koelte tot matige koelte, windkracht 3 tot 4). Het turbinetje zou genoeg energie opwekken om, bijvoorbeeld, (afgelegen) weerstations, sensoren of camera’s van stroom te voorzien zegt Richard Cochrane van de universiteit van Exeter, die niet bij het onderzoek betrokken is geweest. “Ik zie ze nog niet zo gauw de grote turbine vervangen, maar wel gebruikt worden op plaatsen waar geen stroom voorhanden is.”
Volgens de onderzoekers heeft de turbine, onder meer, stroom geleverd voor honderd lichtgevende diodes (led’s). Het rendement zou 2,3% bedragen (windenergie omgezet in elektrische).
De oscillatiefrekwentie van de strookjes varieert volgens Cochrane met de windsnelheid. “Het zou interessant zijn te weten hoe gevoelig de opbrengst is voor die frekwentie of voor de windsnelheid. Heb je een bepaalde frekwentie nodig om energie op te wekken en als die frekwentie onder de 24 Hz ligt levert dat apparaat dan nog energie?” Daar komt bij dat die kunststofstrookjes constant bewegen. Dat geeft slijtage en materiaalmoeheid. Hoe lang houden die strookjes het uit?, vraagt de Engelse wetenschapper zich af. En hoe zit het met regen, ijs?
Dromen
De Chinese onderzoekers zien het wel zitten. Ze denken hun ‘handturbine’ te kunnen combineren met apparaatjes als telefoons, maar ook wel degelijk dromen ze van grotere systemen die zouden kunnen concurreren met de conventionele windturbines, die weinig stroom leveren bij lage windsnelheden. Een groot voordeel lijken die ‘handturbines’ te hebben boven windmolens met hun moordende wieken: ze zijn vogelveilig (denk ik; as). Ik ben benieuwd of het wat wordt.
Bron: the Guardian