NASA: geen oorlog of troep op de maan

Artemis-maanprogramma

Fase 1 van het Amerikaanse Artemisprogramma (afb: WikiMedia Commons/NASA)

Ruimtevaart kun je het eigenlijk niet noemen, die reisjes naar de maan, maar het lijkt wel of de hele wereld staat te trappelen om naar die dorre en onherbergzame ‘aardetrabant’ te gaan. De NASA voorziet problemen en heeft vast nieuwe regels opgesteld: in ieder geval geen gevechten en ruim je rommel op. Daar kan niemand tegen zijn, maar ja, mensen…
Gister maakte de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA een stel richtlijnen bekend voor zijn Artemisprogramma. Die zijn gebaseerd op een ruimtevaartverdrag uit 1967 en andere ruimtevaartovereenkomsten. Tot nu toe hebben zo’n acht landen de Artemisakkoorden getekend, Naast de VS zijn dat Australië, Canada, Italië, Japan, Luxemburg (?), de Verenigde Arabische Emiraten en het Verenigd Koninkrijk. NASA-bestuurder Jim Bridenstine verwacht dat nog meer landen zullen tekenen voordat de eerste reizigers in 2024 op de maan zullen landen.
Zo mag er niets stiekem gebeuren volgens die Artemisakkoorden. Alle gelanceerde objecten moeten kenbaar worden gemaakt en geregistreerd. De ondertekenaars beloven elkaar in noodgevallen te helpen. De apparatuur moet onderling bruikbaar zijn (dus genormeerd), wetenschappelijke informatie moet worden gedeeld en historische locaties moeten worden beschermd (waar dus eerder maanexpedities zijn geweest). Afval moet netjes worden verwerkt. Maankarretjes en ander spul moeten ongestoord hun werk kunnen doen. Volgens Bridenstine zal overtreders worden gevraagd te vertrekken. Tot nu toe zijn alleen de Amerikanen nog maar op de maan geweest: twaalf ‘ruimtevaarders’ bezochten tussen 1969 en 1972 die nabije steenklomp .

Te Amerikaanse

Ruslands ruimtevaartbaas Dimitri Rogozin zei maandag op een virtueel ruimtecongres dat hij het Artemisprogramma te Amerikaans vindt. Hij ziet meer in een overeenkomst als dat rond het internationale ruimtestation is gesloten. China doet hoe dan ook niet mee. De NASA mag volgens een Amerikaanse wet (uit Trumps koker?) vooralsnog geen overeenkomsten met China sluiten.

Bron: ABC News

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.