Hond en bezorging belangrijke risicofactoren coronabesmetting

Hond uitlaten

Hondenbezitters zouden een grotere kans hebben dan niet-bezitters om het coronavirus op te doen (afb: univ. van Granada)

De coronacrisis is een les in veranderingskunde. Bij de klimaatcrisis weigeren we in actie te komen, maar het virus heeft de mensheid tot handelen gedwongen. Velen denken dat de mens een uitzonderlijk schepsel is omdat dat kan anticiperen op de toekomst, maar dat is maar flauwekul. De coronacrisis leert ons dat we wel degelijk ons leven snel drastisch kunnen veranderen, maar alleen als het gevaar nabij is. Het lijkt wel of de hele wetenschapswereld zich inmiddels en bloc op dat verdomde virus heeft gestort met opmerkelijke resultaten: het bezitten van een hond en huisbezorging van supermarktproducten blijken belangrijke risicofactoren, zo zou zijn gebleken uit onderzoek van de universiteit van Granada.Het onderzoek werd uitgevoerd tijdens de nationale ‘opsluiting’ in Spanje tussen maart en mei jl. Het bleek (dus) dat twee risicofactoren er bovenuit staken (buiten samenwonen met een besmet persoon). Het hebben van een hond verhoogde het risico om het virus op te doen met 78%. Het laten bezorgen van boodschappen uit de supermarkt zelfs met 94%.
De onderzoeksters waarschuwen hondenbezitters niet te extreem te zijn met hygiënische maatregelen, aangezien nog niet duidelijk is waardoor honden dat risico vergroten. De hond zou het virus kunnen overdragen, maar mogelijk is ook dat het uitlaten het probleem is.

Risicofactoren & maatregelen

De onderzoekers probeerden te achterhalen wel factoren het besmettingsgevaar versterken en welke maatregelen effectief zijn tegen (snelle) verspreiding. Het is niet zo vreemd dat de onderzoekers vonden dat iemand die samenwoont met een besmette een zestig keer hogere kans heeft de coronaziekte te krijgen dan mensen die dat niet doen, maar de hond en de bezorging vielen op als grote risicofactoren op. De onderzoeksters schatten de kans laag dat we nu ook honden op het coronavirus gaan testen.

“Er zijn internationaal diverse onderzoeken geweest die soortgelijke resultaten gaven te zien”, zegt Cristina Sánchez-Gonzälez, “maar het moet uitgezocht worden waaraan dat ligt.” Ze stelt dat zolang er nog geen effectieve behandeling is hygiënische voorzorgsmaatregelen de beste zijn om (snelle) verspreiding te voorkomen. Dat zou ook voor honden moeten gelden.

Allerlei factoren zoals leeftijd, geslacht, opleidingsniveau, omvang of samenstelling van het huishouden zouden volgens de onderzoeksters geen statistische betekenis hebben. De effectiefste maatregel was om de op de markt gekochte producten thuis te ontsmetten (daardoor daalde dat risico met 94%). Dat zou effectiever zijn dan het dagen van mondkapjes of andere hygiënische maatregelen.
Buitenshuis werken verhoogt het risico op besmetting met 76%. Ook het openbaar vervoer zou niet echt aan te raden zijn als je besmetting wilt voorkomen. Verder lijkt het gezonder je spullen van de supermarkt niet thuis te laten bezorgen.

Overigens vraag ik me af hoe de onderzoeksters tot zo’n fijnmazige risicoanalyse komen op basis van onderzoek bij iets meer dan 2000 proefpersonen, waarvan 4,7% (zo’n 100 mensen) de coronaziekte had (gehad). Maar goed, ik ben dan ook een leek op elk terrein…

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.