In Singapore krijg je nu kip uit het lab op je bord

Kweekvlees

Ontwikkeling van vleesproductie volgens AT Kearny (afb: uit rapport)

Singapore is het eerste land dat kippencellen die in bioreactoren zijn gekweekt toelaat als voedingsmiddel. De kweekkip van Eat Just in San Francisco zal de primeur hebben in een restaurant in de stadstaat.

De ‘kipstukjes’ van het Amerikaanse bedrijf zijn goedgekeurd door het voedingsagentschap in Singapore. Tientallen concurrenten van Eat Just zijn in de slag om vlees te produceren zonder de kwalijke klimaat- en natuurgevolgen die kleven aan de traditionele vleesproductie. Momenteel worden er per dag 130 miljoen kippen geslacht en viermiljoen varkens. In massa is 60% van alle zoogdieren op deze wereld ‘vleesvee’, 36% komt op rekening van mensen en de rest is wild.
Het kweekvlees is aanzienlijk duurder dan het traditioneel geproduceerde vlees, maar dat zou volgens Eat Just slechts tijdelijk zijn. Op den duur zou het kweekvlees goedkoper worden dat het ’traditionele’.
De cellen waarmee is gekweekt kwamen van een cellenbank. Er zijn daarvoor geen dieren afgemaakt. De voedingsstoffen voor de cellen waren afkomstig van planten. Wel is er voor de kweek foetaal runderbloed gebruikt. In een volgende ‘versie’ zal dat worden vervangen door een plantaardig alternatief, zegt het bedrijf.

De productie van vlees op de traditionele wijze is slecht voor het klimaat of, beter gesteld, bevordert de aardopwarming. Het minderen met vlees is een belangrijke manier om de doelstelling van de klimaatovereenkomst van 2015 te halen (onder de 2°C-opwarming, liefst onder de 1,5°C); een terrein waarop iedere afzonderlijke aardbewoner zijnhaar steentje kan bijdragen.
Kweekvlees zou niet alleen de mogelijkheid bieden de klimaatproblemen te verminderen, maar ook de ongebreidelde toepassing van antibiotica in de veeteelt, met alle kwalijke gevolgen van dien (antibioticaresistentie), kunnen verminderen.

Vooral kweekvlees

Volgens een rapport van AT Kearny zal in 2040 het meeste vlees niet van dode dieren komen. Volgens Carsten Gerhardt van AT Kearny zou ‘Singapore’ de voorbode kunnen zijn van een snelle omwenteling. Op de lange termijn is hij ervan overtuigd dat kweekvlees het vlees van dode dieren zal vervangen. Vegan(istisch)e producten zullen vaker in de plaats komen voor vleeswaren, is zijn overtuiging.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.