In het Verenigd Koninkrijk, in Frankrijk en ook elders in Europa lijkt de winter een zwakke poging te doen zijn heerschappij te vestigen, maar met de aardopwarming wordt die heerschappij steeds lauwer.
De tendens van stijgende temperaturen is op heel de aarde waar te nemen. De wereldweerkundige dienst WMO schaart 2020 met 2016 en 2019 onder de drie warmste ooit gemeten. Het decennium 2011 tot en met 2020 is het warmste ooit gemeten.
De uitzonderlijke warmte dit jaar is bereikt in een La Niña-jaar. Dat is een weerfenomeen dat voor afkoeling zorgt. Dat fenomeen zal ergens deze of komende maand haar piek bereiken. Zonder La Niña zou 2020 hoogstwaarschijnlijk nog ‘beter’ hebben gescoord.
“Meestal zijn de warmste jaren die waarin El Niño (de tegenhanger van La Niña; as) optreedt, zoals in 2016″, zegt zegt WMO-secretaris-generaal Petteri Taalas. “We maken nu een La Niña mee maar dat verschijnsel is niet genoeg geweest om de aardopwarming af te remmen. We zien een bijna-record.”
1,2°C warmer
De gemiddelde wereldtemperatuur is dit jaar 1,2°C warmer dan in het voorindustriële tijdperk (ongeveer de helft negentiende eeuw). Wellicht zal de ‘kaap’ van 1,5°C al in 2024 worden genomen. In Nederland is die grens al bereikt (als ik de cijfers mag geloven). Die wensbovengrens van het Parijse klimaatakkoord heeft volgens de WMO en het Britse Met Office een kans van een op vijf om dat jaar te worden overschreden. Politieke leiders over de hele wereld denken nog steeds alle tijd te hebben om een gevaarlijke klimaatverandering af te wenden…
Bronnen: Le Monde, WMO