De Britse regering heeft besloten niet in te grijpen bij de ontwikkeling van een nieuwe kolenmijn in Whitehaven in Noord-Engeland. De districtsraad van Cumbria heeft plannen van West Cumbrian Mining goedgekeurd voor de aanleg van de kolenmijn. Milieuorganisaties en ook een enkel parlementslid zijn verbijsterd over het besluit van de regering niet in te grijpen.
Volgens Tim Farron, parlementslid voor de Liberaal-Democraten, is het besluit een complete ramp voor onze kinderen. Hij had gevraagd om regeringsinterventie. Het noemt het een reuzenstap achteruit in het gevecht tegen klimaatverandering. De nog te openen mijn moet cokes leveren voor de staalproductie. Het plan is al in 2017 twee keer goedgekeurd.
De argumenten voor de districtsraad in Cumbria zijn gebaseerd op werkgelegenheid (500 banen) en bijdragen die het bedrijf zal leveren aan de gemeenschap de komende tien jaar. De raad zou de regering hebben geadviseerd niet in te grijpen. Er zou nog wel het een en ander aan vergunningen moeten worden ‘afgewerkt’.
Het is opmerkelijk dat vlak na de formele uittreding van het Verenigd Koninkrijk, het land zich bekeert tot de herintroductie van de kolenproductie. En dat terwijl premier Boris Johnson relatief ambitieuze klimaatplannen heeft geopenbaard. Opmerkelijk genoeg blijkt Groot-Brittannië wat dat betreft na Zweden het ‘vooruitstrevendst’.
Verpesten
Milieu- en klimaatactivisten stellen dat die banen moeten komen van investeringen in schone technologie voor een groenere toekomst en niet in bedrijven die de atmosfeer verpesten. Volgens Tony Bosworth, woordvoerder van milieuorganisatie Friends of the Earth, is de weigering van de regering in te grijpen fnuikend voor het klimaat. “Wereldleiderschap op het gebied van klimaatbeleid (die Johnson zegt na te streven; as) betekent dat je kolen in de bodem laat zitten waar die thuis hoort.”
Bron: BBC