Hou me te goede. Het idee van de cryptomunt die niemands eigendom is (althans het systeem dat die munt beheert) vind ik geweldig. Dan zijn we niet langer gekluisterd aan die louche banken, maar er zit aan die munten een nare schaduwkant: het energieverbruik.
Om ervoor te zorgen dat de zaken netjes verlopen, moeten er heftige berekeningen worden gemaakt; het delven. Nou blijkt dat Tesla veel bitcoins heeft aangekocht om ook te kunnen handelen in die ‘munteenheid’ is dat volgens sommige deskundigen een klap voor het milieu en het klimaat. De mede daardoor stijgende prijzen van de cryptomunt is een stimulans voor bitcoindelvers voor nog meer rekenwerk die nog meer energie zullen vergen, aldus Cambridgeonderzoeker Michel Rauchs. “Dat komt door de manier waarop de bitcoin is ontworpen. Dat zal niet veranderen tenzij de prijs van de bitcoin aanzienlijk naar beneden gaat.” Een bitcoin is nu bijna 40 000 euro waard. Het energieverbruik zou nu, naar schatting, 121 TWu bedragen (Nederland 108,8, VAE 113,2 en Argentinië 121 TWu)
Delven
Zoals gesteld is dat delfproces nodig om ervoor te zorgen dat als volgens afspraken verloopt. Bij dat delven moeten er lastige raadsels worden opgelost. Delvers krijgen daar af en toe voor toegeschoven in wat toch veel lijkt op een loterij (als je het niet snapt dan doe ik met je mee). Om hun inkomsten te vergroten verbinden delvers zich vaak in grote netwerken die een hoop energie kosten. Computers staan vaak de hele dag te kauwen op vraagstukken.
“Bitcoin is het tegendeel van efficiënt”, zegt David Gerard, schrijver van ‘Attack of the 50 Foot Blockchain, explained’. “Efficiëntere apparatuur helpt niet. Die concurreert met andere efficiënte delfapparatuur. Het is heel slecht dat al die energie letterlijk wordt verspild in een loterij.” Hij stelt voor om cryptomunten te belasten met een koolstofheffing.
Bron: BBC