In New Delhi, hoofdstad van India, zijn de restaurants en bioscopen open en zijn de kappers volop aan het werk. De scholen en universiteiten zijn weer geopend en de straten zijn vol mensen. De ziekenhuizen hebben het niet drukker dan normaal, kortom in New Delhi heerst bijna een sfeer van voor corona. Wat was het recept van India voor de oplossing (?) van de coronacrisis, die in Europa en Amerika nog volop heerst? Mazzel?
India leek afgelopen herfst het ‘epicentrum’ van de corona-epidemie met in september een piek van 97 000 nieuwe coronapatiënten per dag. Sedertdien is dat aantal steeds verder gezakt tot nu zo’n 12 000 nieuwe coronapatiënten per dag. We praten dan wel over een land met bijna 1,4 miljard inwoners. Op 10 februari werd in de hoofdstad geen enkel nieuw geval geregistreerd. Ook het aantal coronadoden stuift omlaag.
“Sedert 1 oktober heeft ons land voortdurend het aantal overlijdens zien teruglopen”, zei de Indiase minister van gezondheid Harsh Vardan op 14 februari. “Het sterftecijfer is met 1,43% een van de laagste ter wereld”, voegde hij daaraan toe. Met 10,9 miljoen besmettingen sedert het begin van de coronaepidemie staat India qua aantal op de tweede plaats, maar verhoudingsgewijs behoorde het land tot een van de betere ‘leerlingen’ (7,8 per miljoen, zeven maal beter dan Frankrijk)
Maatregelen
Terwijl vele landen kampen met een tweede of zelfs een derde golf lijkt India de dans ontsprongen te zijn zonder nieuwe (opsluitings)maatregelen of een strikt controlesysteem zoals in China. Ook werd niet bepaald afstand gehouden. In maart werden de Indiërs onderworpen aan een streng blijf-thuis-systeem. Die maatregelen werden in juni versoepeld om de economie weer op gang te helpen, terwijl de epidemie toen verre van beheerst was.
Het ‘wonder’ is ook geen gevolg van een breed opgezet inentingsprogramma. Die is pas korter dan een maand geleden begonnen en nu is nog geen 0,6% van de bevolking ingeënt, veel minder dan in de meeste Europese landen.
India is zelf ‘hofleverancier’ van vaccins maar exporteert kennelijk liever. De Indiase gezondheidszorg is ook allesbehalve ‘op de hoogte’. Per inwoner besteedt het land daar zo’n 65 euro aan tegen verschillende duizenden euro’s in westerse landen.
De coronaontwikkelingen in India stellen deskundigen voor grote vraagtekens. Het gebrekkige cijfermateriaal kan een (deel)verklaring zijn voor de goede ‘score’ van het land., maar zelfs als dat waar is dan moet toch geconstateerd worden dat de epidemie in bedwang is.
Mogelijk zou dat komen door een zekere mate van groepsimmuniteit. Volgens recent onderzoek zou in de zuid-Indiase staat Karnataka met zo’n 61 miljoen inwoners bijna de helft (46,7%) besmet zijn met SARS-CoV-2. Volgens een ander onderzoek zou in New Dehli 56% van de inwoners met het coronavirus in aanraking zijn geweest, veel meer dan uit officiële cijfers blijkt.
Als dat de oorzaak is dan is de vraag waardoor het coronavirus wel in Brazilië huishoudt, terwijl daar 70% al eerder zou zijn besmet (dan vraag je je toch af wanneer die vorige coronauitbraken hebben gewoed; as). Volgens de Indiase raad voor medisch onderzoek zou het besmettingsniveau de 21,5% niet overstijgen.
Andere oorzaken/omstandigheden ter verklaring kunnen de jonge bevolking zijn en het klimaat. Die kun je (denk ik=as) wel schrappen als je weer naar Brazilië kijkt met een jonge bevolking en een soortgelijk klimaat.
Deskundigen zowel als overheden blijven op hun hoede. “Een tweede golf kan op elk moment gebeuren”, zegt de Indiase epidemioloog Jayaprakash Muliyil in Les Échos. “We moeten op onze hoede zijn want bepaalde mutaties zouden de immuniteit kunnen doorbreken.” Het dragen van een mondkapje wordt nog steeds aanbevolen in India en het land hoopt in augustus zo’n 300 miljoen mensen te hebben gevaccineerd.
Bron: Futura-Sciences