Volgens een nieuw rapport van de Verenigde Naties zijn de toezeggingen van landen om de broeikasgasuitstoot terug te dringen bij lange na niet genoeg om de doelstelling van het klimaatakkoord van Parijs te kunnen halen. Die inspanningen zouden de opwarming onder de 2°C moeten houden ten opzichte van het voorindustriële tijdperk, maar liefst onder de 1,5°C. Landen zullen harder hun best moeten doen, stelt de ‘klimaatpaus’ van de VN Patricia Espinosa.
De meeste landen – met name de topbroeikasgasproducenten China, de VS en India – zijn te laat met het inleveren van klimaatdoelstellingen voor het komende klimaatcongres in Schotland. Dat had voor 31 december moeten gebeuren. Het rapport geeft dan ook een onvolledig beeld. De toezeggingen die binnen zijn gekomen zullen de broeikasgasuitstoot in 2030 met slechts 1% laten dalen ten opzichte van 2010. Dat zou 45% (of meer) moeten zijn om de opwarming tot 0,3°C te beperken (we zitten momenteel al 1°C boven de gemiddelde temperatuur voor de industriële revolutie losbarstte).
“We zitten ver beneden wat nodig is”, zegt Espinosa. We zullen er volgens haar veel harder aan moeten trekken om maar in de buurt van de oorspronkelijke doelstelling te komen. VN-chef Antonio Guterres spreekt zelfs van een groot alarm voor onze planeet.
Meer dan 120 landen (van de ongeveer 200) streven naar ‘klimaatneutraliteit’ (per saldo geen broeikasgasuitstoot) in 2050, maar voornemens zijn nog geen daden. Guterres stelt dat landen tot actie moeten overgaan. Nu stevenen volgens Bill Hare, directeur van het onafhankelijk Climate Analytics, af op 3°C opwarming als we niet snel in actie komen.
Glasgow
De toezeggingen die in Parijs gedaan zijn worden elke vijf jaar bijgesteld (nu in 2025). Het klimaatcongres zou vorig jaar in Glasgow worden gehouden maar is vanwege de coronacrisis met een jaar uitgesteld. Minder dan de helft van de landen, die tezamen zo’n 30% van de broeikasgassen uitstoten, heeft op tijd zijn nieuwe toezeggingen ingediend, waaronder maar zeven van de vijftien grootste klimaatvervuilers.
Volgens Hare presenteerden ten minste tien landen toezeggingen die ook al eerder zijn gedaan. Brazilië deed zelfs een stap terug. Volgens Espinosa zullen ook landen die wel op tijd hebben gereageerd hun huiswerk over moeten doen. “De tijd raakt op.”
De tot nu toe binnengekomen toezeggingen van landen om de klimaatverandering te beteugelen zijn volgens de VN verre van voldoende.Volgens Spinosa’s voorgangster Christiana Figuerres kunnen de VS, China en Japan het beeld veranderen als ze met hun toezeggingen komen. China en de VS zijn samen goed voor de uitstoot van 35% van alle broeikasgassen die jaarlijks de atmosfeer in gaan.
Gelukkig hebben de VS zich met de komst van Joe Biden weer aangemeld aan het klimaatfront na de vier desastreuze Trumpjaren, maar dat betekent niet meteen dat er ook aan dat klimaatfront wordt gestreden, druk als we zijn met dat minuscule virus.
Bron: ABC News