De klimaatverandering laat oceanen ‘stikken’

Ontgassing oceanen

Verdwijnen van zuurstof door aardopwarming (afb: C.Kersten, A. Oschlies)

Door de aardopwarming vermindert de zuurstofconcentratie in het water. Nu waarschuwen onderzoekers voor het ‘onzuurstoffen’ van de oceanen met alle kwalijke gevolgen daarvan voor het leven in die wateren. Zelfs als we nu de opwarming een halt zou kunnen toeroepen dat ijlt dat proces nog eeuwen na, denken de onderzoekers.
Door onze welhaast onverminderde uitstoot van broeikasgassen stijgen de temperaturen op de aarde. Daardoor verdwijnt er zuurstof uit het water (hoe warmer water is, hoe minder gas er in kan worden opgelost). Dat betekent dus ook dat het zuurstof in het water langzaam verdwijnt. Ook andere gevolgen van de klimaatverandering, zoals het vertragen van golfstromen, leiden tot minder zuurstof in de oceanen. De laatste 50 jaar hebben oceanen zo’n 2% van hun zuurstof verloren, schatten de onderzoekers.
De onderzoekers van het Helmholtzcentrum voor oceaanonderzoek (Geomar) in Kiel denken dat tot nu toe minder dan een kwart van de zuurstofverdwijning door aardopwarming heeft plaatsgevonden. Dat zou betekenen dat ook als we de broeikasgasuitstoot nu zouden stoppen, de zuurstofdaling nog eeuwen zal doorzetten, stelt Andreas Oschlies. Dan zou de oceaan uiteindelijk 10% van zijn zuurstofinhoud kwijt zijn.

Diepe oceaan

Die zuurstof verdwijnt vooral op grotere dieptes (zo’n 80%), vooral door verminderde circulatie. Dat zou volgens de onderzoekers funest zijn voor een kwart van het leven in de oceanen, vooral het leven op grotere dieptes dan 2 km. Dat deel van de oceanen wordt nu nog beschouwd als redelijk stabiel.
Die diepere delen lijken extra gevoelig voor de aardopwarming. Dat is slecht  nieuws, maar ook goed nieuws. Als we er snel in slagen de broeikasgasuitstoot te staken dan zou de uitbreiding van de nagenoeg zuurstofloze lagen van de oceanen relatief snel (in enkele jaren) een halt kunnen worden toegeroepen. De vraag is natuurlijk of dat ook gaat lukken (ik vrees met grote vreze).

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.