Ethereum zou in omvang de belangrijkste cryptomunt zijn na de bitcoin. Nog enkele maanden dan zou deze cryptomunt gebruik maken van een transactiesysteem dat maar een fractie van de energie vergt die daar nu nog nodig voor is. Dat scheelt aanzienlijke hoeveelheden broeikasgassen.
Nu gebruikt ethereum nog een systeem dat lijkt op dat van bitcoin waarbij allerlei ‘rekensommetjes’ moeten worden opgelost door computers om transacties veilig te laten verlopen. Die rekenaars krijgen daar dan geld voor (vandaar dat dat rekenen ‘delven’ wordt genoemd). Er zijn bedrijven die zich alleen daar mee bezighouden. Dat is noodzakelijk aangezien een cryptomuntsysteem geen ‘baas’ heeft, het gaat om transacties tussen gelijken.
Het gaat in dat nieuwe systeem niet om het oplossen van zinloze puzzels, maar om hoeveel ethereums je hebt. Elke keer dat een ethereumbezitter een beslissing neemt moet zijhij een deel van zijn bezit inzetten.
Dat idee is jaren geleden al ontstaan, maar bleek niet eenvoudig uit te werken. Die problemen lijken nu opgelost te zijn. Volgens Carl Beekhuizen van de Ethereum-stichting zal de invoering nu binnen een paar maanden een feit zijn. Daarmee zou het energieverbruik van de ethereumhandel een factor 2000 dalen als ik de cijfers van the Guardian neem (die krant heeft het over Watts, maar dat is een eenheid van vermogen en niet energie(verbruik): 5,13 GW naar 2,62 MW). Volgens Beekhuizen praten we dan over het energieverbruik van een (Amerikaans) dorp/stadje met zo’n 2100 huizen.
Volgens hem zou het energievoordeel nog ‘groeien’ onder het nieuwe systeem als de waarde van de ethereum toeneemt. Onder het oude systeem wordt het energieverbruik alleen maar groter als de waarde van cryptomunt toeneemt. In deze nieuwe opzet blijft het energieverbruik dan gelijk bij een stijgende waarde van de cryptomunt.
Bitcoin
Bitcoin lijkt nog niet om te zijn. Naast een hoop energie vergt het oude transactiesysteem ook veel computervermogen. Nvidia, een bedrijf dat grafische kaarten maakt voor spelcomputers, zet die kaarten in voor het oplossen van de cryptovraagstukken. Er is zelfs een speciale versie die kunstmatig afgeremd wordt als er ethereum-programmatuur op draait ten gerieve van de bitcoinmarkt. De bitcoin heeft de laatste tijd echter veel sympathie (en waarde) verspeeld van, onder meer, de (uiterst wispelturige) Elon Musk.
Bron: the Guardian