Allerlei dingen worden ‘slim’ genoemd, maar zijn dat zelden. Een van de weinige plaatsen waar niks ‘slims’ gebeurde was de plee. Wat valt daar aan ‘slims’ te doen? Veel, denkt Sonia Grego. Ze heeft een bedrijf opgericht, Coprata (‘bedekt’ in het Roemeens), dat die dingen moet maken. Om wat te doen? Je uitwerpselen laten analyseren, bijvoorbeeld. Dan durf je toch niet meer te gaan poepen of piesen?
Grego, hoogleraar aan de Duke-universiteit, denkt al tien jaar na over een ‘slim’ toilet. “We”, zegt ze in majesteitmeervoud, “denken dat er veel mogelijkheden liggen in het verzamelen van gegevens over gezondheid. Dat gebeurt nu niet omdat we een grote afkeer hebben van onze uitwerpselen.”
Ze is nu druk met de ontwikkeling van een toilet voorzien van sensoren en, ja hoor, kunstmatige intelligentie om je stoelgang te analyseren. Ze hoopt met een maand of negen haar ‘kind’ te kunnen baren.
“Je toilet thuis is in feite niet veranderd sedert het ontwerp ergens midden negentiende eeuw.” Natuurlijk zijn er nu toiletten met bidets of verwarmde brillen, maar dan zijn kleine aanpassingen van het originele ontwerp in vergelijking met wat Grego voor ogen staat. “Alle andere dingen bij je in huis zijn veranderd, je elektra, je communicatie en zelfs je bel.”
Gat
Het schijnt, als je Grego wilt geloven, een geweldig gat in de markt zijn. Op diverse plaatsen zijn mensen en bedrijven er mee aan de gang. De plee houdt je gezondheid in de gaten en zou je zelfs van advies kunnen dienen over een te volgen dieet of over een bezoek aan de huisarts.
Je ‘slimme’ plee heeft natuurlijk ook een verbinding met het wereldwijde web naar de pleefabrikant of wie of wat dan ook. Zoals je weet (of zou kunnen weten) betekent altijd verbonden altijd ellende en kunnen de gegevens over je stoelgang op een dag zo maar ‘op straat’ liggen. Wie wil er zo’n ‘slim’ toilet? Iedereen, natuurlijk, behalve wat oude, verstokte technologiehaters…
Bron: the Guardian