Natuurlijke geluiden en vooral vogelgezang zorgen ervoor dat we nog enige voeling houden met wat we natuur noemen. Dat gaat misschien wel veranderen. Recent onderzoek heeft aannemelijk gemaakt dat vogelgezang in Noord-Amerika en steeds minder luid is geworden en minder gevarieerd. Zijn we op weg naar een Stille Lente?
Een groep internationale onderzoekers onder leiding van de universiteit van East Anglia combineerde gegevens van vogeltellingen met waarnemingen van afzonderlijke vogelsoorten in het wild om een beeld te krijgen van meer dan 200 000 locaties in de laatste 25 jaar.
“De voordelen van contact met de natuur zijn breed”, stelt Simon Butler van de universiteit van Oost-Engeland. “Dat is goed voor de fysieke gezondheid, het psychologische welbevinden als ook voor de neiging om meer voor het milieu te doen.” Vogelgezang speelt daar een belangrijke rol in, maar overal dalen de vogelpopulaties en treden er verschuivingen op als gevolg van de aardopwarming, stelt hij. “Dat betekent ook dat de geluidschappen waarschijnlijk veranderen. Er bestaan echter geen historische geluidsopnamen voor de meeste locaties dus moeten we een nieuwe benadering kiezen.”
De vogeltellingen komen van de Noord-Amerikaanse Breeding Bird Survey en van de Europese Common Bird Monitoring Scheme (alleen West- en Midden-Europa). Die gegevens werden gecombineerd met opnames van duizend soorten op Xeno Canto, een databank van vogelgeluiden, om de historische geluidschappen te kunnen reconstrueren.
De akoestische gegevens van die geluidschappen werden op basis van vier kenmerken omgewerkt tot een maat voor de verdeling van de akoestische energie in het geluidsspectrum en in de tijd. Dat zou een beeld moeten opleveren van de diversiteit en intensiteit van de vogelgeluiden. Butler: “We zagen in het algemeen een afname van de akoestische diversiteit en intensiteit van elk natuurlijk geluidschap door verandering van de samenstelling van de vogelpopulatie. Dat suggereert dat de lente stiller wordt en minder gevarieerd als gevolg van ingrijpen van de mens in de natuur met mogelijk grote gevolgen voor de gezondheid en het welzijn van de mens.”
Raaf
Niet alle vogels dragen evenveel bij. Het verdwijnen van de leeuwerik en nachtegaal zouden grotere gevolgen hebben voor het totale geluidsdecor dan van de raaf of zeemeeuw. “Helaas beleven we nu een wereldwijde milieucrisis”, zegt medeonderzoekster Catriona Morrison, “en dat kan de verbinding tussen mens en natuur verzwakken. We zijn ons minder bewust van de natuur dus zouden we het verval daarvan minder opmerken of ons er druk over maken. Ons onderzoek zou dat bewustzijn van wat dat verval doet met ons welbevinden mede moeten vergroten.”
Bron: Science Daily