De coronapandemie heeft voor veel kunststofafval gezorgd: wegwerpmondmaskers,spuiten, testspullen, verpakkingen, beschermende kledij enz. Volgens onderzoekers zal die extra afvalberg uiteindelijk vooral in de oceaan eindigen. De pandemie zou volgens de onderzoekers wereldwijd hebben geleid tot 8 miljoen ton kunststofafval extra. Hoewel de webverkoop door de pandemie stevig is gestegen zouden die webaankopen ‘maar’ voor 4,7% extra afval hebben gezorgd. Het grootste aandeel in het ‘corona-afval’ hadden de ziekenhuizen met 87,4%.
Volgens de onderzoekers waren er voor deze extra afvalstroom geen voorzieningen getroffen. Dat had als gevolg dat 25 000 ton op stranden en in zeeën terecht is gekomen. Het vorig jaar zouden volgens een eerder onderzoek zo’n 1,5 miljard mondmaskers in de oceaan zijn geëindigd.
De onderzoekers zouden willen dat landen zorgvuldiger met kunststofafval omgaan. Vooral Aziatische landen zouden nogal scheutig zijn met dat afval. Ze denken aan het terugdringen van wegwerpproducten, aan technieken om polymeerafval te hergebruiken en aan de ontwikkelingen van ecologisch verantwoorde materialen.
Bron: Futura-Sciences