Russische satellietopruimer miste ruimtestation ‘op een haar’

Ruimtepuin

Ruimtepuin (afb: WikiMedia Commons)

Overal waar de mens aan de gang gaat maakt ie er een zooitje van. Ook in de ruimte rond de aarde. Daar hebben we in de loop der jaren heel wat ’troep’ in rondcirkelen. Al is al vaker gesproken over het opruimen van het ruimtepuin rond de aarde, echt veel is daar nog niet aan gebeurd. De Russen hadden niet echt het idee om dat puin op te ruimen maar om uitgewerkte satellieten te vernietigen (wat weer goed is voor de aanwas van dat ruimtepuin, met alle gevaren van dien). De Amerikanen zijn boos op de Russen, maar wat doen zij aan al dat ruimtepuin?
De Russen lanceerden een raket om een eigen satelliet te vernietigen. Dat leverde zo’n 1500 grote stukken puin op en nog veel meer kleine brokjes. Dat zou volgens de Amerikanen de belangen van alle landen hebben geschaad. Zo moesten de inwoners van het internationale ruimtestation in speciale reddingsboten stappen. Die zouden hen terug naar de aarde kunnen vliegen als de nood aan de manvrouw kwam.
“Het is ongelooflijk dat de Russische regering dat doet”, zegt een ‘razende’ NASA-man Bill Nelson. “Ze zijn daarmee niet alleen een gevaar voor de internationale ruimtevaarders maar ook voor hun eigen kosmonauten en de drie mensen in het Chinese ruimtestation.” Volgens hem lopen de astronauten een vier maal groter risico dan normaal als het ruimtestation elke 90 minuten in de buurt of in de puinwolk terechtkomt. Niet alleen grote brokstukken maar ook kleinere deeltjes kunnen gevaarlijk zijn voor mens en machine als de ‘juiste’ plek terechtkomt, zegt hij.

In het westen zijn ook twijfels gerezen of Rusland het serieus wel meent tegen de ontwikkeling van ruimtewapens te zijn, zoals het Kremlin predikt. Amerika heeft daar overigens al wel proeven mee gedaan. De Russen hebben nog niet van zich laten horen. Hoe het met het opruimen van al die troep in de ruimte gaat blijft nog steeds een open vraag. Het moet gewoon een keer fout gaan voor de mens in actie komt zoals met het klimaat enzovoort.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.